Terugblik Better Safe Than Sorry Gelredome

30 oktober 2023

Oktober is cybersecuritymaand.

Voor Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland zat het venijn in het begin van de maand. Better Safe Than Sorry nummer vier vond 4 oktober plaats in de businessclub van Stadion Gelredome.

Een terugblik.

Better Safe Than Sorry Arnhem 54

Na eerdere bijeenkomsten van het congres in de stadions van De Graafschap, NEC Nijmegen en De Grolsch Veste was dit in Arnhem de vierde editie uit een reeks van zes in de provincies Gelderland en Overijssel (= Oost-Nederland).

Ruim 130 bezoekers hadden de moeite genomen bijgepraat te worden over de laatste stand van zaken met betrekking tot cybercrime, cyberawareness en cybersecurity. De vraag is namelijk niet of je als ondernemer slachtoffer wordt van een vorm van gedigitaliseerde criminaliteit, maar wanneer. De diverse sprekers namen ieder vanuit hun eigen gezichtspunt de aanwezigen mee in het potentiele gevaar van de ontwikkelingen wanneer het gaat om digitaal veilig ondernemen.

Hoppenbrouwers Techniek: HACK

Na een welkomstwoord van wethouder Maurice van der Geijn, binnen de gemeente Arnhem verantwoordelijk voor digitale zaken, gaf gastheer Anton Jansen de microfoon aan Marcel de Boer. Marcel is financieel directeur van Hoppenbrouwers Techniek, dat in de zomer van 2021 werd getroffen door een ransomware-aanval. Hoppenbrouwers Techniek slaagde er niet alleen in om de schade heel erg binnen de perken te houden, de onderneming heeft er ook voor gekozen met het verhaal naar buiten te treden. De alleszeggende titel waarmee dat gebeurt is HACK.

Better Safe Than Sorry Arnhem 32

Het hele verhaal van HACK is na te lezen op een speciale webpagina bij Hoppenbrouwers Techniek. HACK is bovendien beschikbaar als hard-copy boek en als e-book. Recent is HACK ook als podcast beschikbaar gekomen. Marcel de Boer heeft zijn verhaal inmiddels meer dan 50 keer verteld. Een live-presentatie brengt de gebeurtenissen nog meer tot leven. Gelredome vormde geen uitzondering.

Daniel Verlaan

Van een andere toon en aard was de presentatie van Daniel Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, auteur van de bestseller ‘Ik weet je wachtwoord’. Hij verhaalde over de hack op de Erasmusbrug in Rotterdam, die zijn handtekening draagt. Net zo smeuiig is zijn deelname in de videocall van een Europese commissie. Ow ja, Daniel staat bij ons ook nog steeds op de rol als de winnaar van ‘Wie is de Mol?’, editie 2023.

Better Safe Than Sorry Arnhem 41

Buitenpoort Catering verzorgde het buffet. Jorg Lefers van het cybercrimeteam van de politie mocht na de pauze zijn verhaal doen. Zijn rode draad: digitale criminaliteit is te doen vanachter een computer op een zolderkamer, vreselijk laagdrempelig en het kan jou ook zomaar treffen. Doe altijd aangifte was zijn devies.

Demonstraties

Mats Dekker, student, eigenaar/ondernemer Matsiemaal, betrad vervolgens het podium. Hij liet de aanwezigen versteld staan van de mogelijkheden die Artificial Intelligence biedt. Met alle consequenties van dien op het gebied van desinformatie. Hij sloot zijn presentatie af met het in recordtempo bouwen van een vrijwel niet van echt te onderscheiden phishing mail. Gewoon, met Open Source software.

Redteam Cyber Security sloot deze editie van Better Safe Than Sorry af met een live hack demonstratie. Redteam liet zien hoe makkelijk een crimineel toegang kan krijgen tot een bedrijfscomputer. De gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien voor bedrijven en ondernemers leverde verbaasde blikken op in de zaal. Veel ondernemers blijken zich nauwelijks bewust van de consequenties die digitale criminaliteit met zich meebrengt. Het grote aantal vragen van de aanwezigen vormde het bewijs dat de demonstratie indruk maakte. Redteam sloot af met tips over hoe de ICT beter te beschermen.

Better Safe Than Sorry Arnhem 13

Een woord van dank ook aan de standhouders op de minimarkt: Gemeente Lingewaard, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Politie, Rabobank en Redteam Cyber Security.

Ondernemers die een scantest willen laten doen, kunnen zich aanmelden via de site van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering.

De volgende editie die zou plaatsvinden op donderdag 16 november in Zwolle is verschoven  naar een nader te bepalen datum. Omroep Gelderland besteedde vooraf aandacht aan in de vorm van interviews met Anton Jansen en Marcel de Boer. 

Het copyright van de foto’s berust bij Redteam Cyber Security en PVO Oost-Nederland. Meer foto's op de Facebook-pagina van PVO Oost-Nederland.