Terugblik op Better Safe Than Sorry Twente

4 juli 2023

De Grolsch Veste ging op 29 juni een middag en avond digitaal. De derde editie van Better Safe Than Sorry bracht opnieuw een interessant programma voor ondernemers die op de hoogte willen zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybercrime.

De vraag is niet of je als ondernemer een keer te maken krijgt met een of andere vorm van cybercrime. De vraag is veeleer wanneer het jou overkomt.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 08.27.12

De plenaire opening van deze editie werd gedaan door moderator Anton Jansen en wethouder Jeroen Diepemaat van de gemeente Enschede. Na hun dialoog lieten zij Ellen Gest, slachtoffer geweest van een ransomware-aanval, vertellen over de impact die het hele gebeuren op haar en haar (kleine) onderneming had, heeft gehad en eigenlijk nog steeds heeft. De boodschap was dat het jou als kleine ondernemer ook kan overkomen. Denk vooral niet dat je als MKB-er niet interessant bent. Digitale criminaliteit vindt vaak plaats vanachter een laptop op een zolderkamer. De georganiseerde misdaad is altijd op zoek naar de zwakste schakel.

EUREKA 

Daniel Verlaan, onderzoeksjournalist van RTL, auteur van ‘Ik weet je wachtwoord’, gaf vervolgens enkele geheimen prijs over hoe het darkweb werkt over hoe relatief eenvoudig je achter bepaalde gegevens kunt komen. Hij doet dat aan de hand van enkele aansprekende voorbeelden, niet gespeend van een glimlach en een ‘Eureka-gevoel’ wanneer hem weer iets is gelukt.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 08.27.15 3 

Het programma van Better Safe Than Sorry wordt steevast onderbroken voor een buffet waarbij ruim gelegenheid bestaat te netwerken. De beurt was vervolgens aan het cybercrimeteam van de politie-eenheid Oost-Nederland, mede-organisator van de zesdelige reeks ‘Better Safe Than Sorry’. Jorg Lefers nam de aanwezigen mee in de werkwijze van de politie over hoe om te gaan met de verschillende vormen die bovendien rap uitdijen. Hij stelde zijn organisatie kwetsbaar op door aan te geven dat de politie in dit veld van criminaliteit een achterstand heeft.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 08.27.14

Kwartiertje

De zaal luisterde vol aandacht. De aanwezigen gingen daarna nog eens op het puntje van de stoel zitten bij ‘het kwartiertje van Mats’. Mats Dekker is een ethisch hacker uit de jongste generatie die met zijn onderneming Matsimaal o.a. aan de weg timmert met AI (Artificial Intelligence), the next step in de digitale wereld. In de hem beschikbaar gestelde tijd liet hij in recordtempo zien hoe makkelijk criminelen een bijna niet van echt te onderscheiden phishing-mail in elkaar kunnen zetten.

20230629 195247

Het sluitstuk van deze Better Safe Than Sorry kwam van RedTeam Cyber Security in de personen van Sander Bussink en Koen van de Lest. In een dynamische duo-presentatie lieten zij op een splitscreen in een hackdemo zien hoe je via een willekeurige medewerker inzicht kunt krijgen in (delen van) je bedrijfsvoering. De voorbereiding van deze 'hack' lag in handen van Richard Hulzinga.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 08.27.15 2

Het evenement in De Grolsch Veste werd afgesloten met een netwerkborrel op de minimarkt in aanwezigheid van standhouders Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, PCI, Rabobank en Red Team Cyber Security.

  • Better Safe Than Sorry 1 vond plaats in de businessruimte van Stadion De Vijverberg (De Graafschap).
  • Better Safe Than Sorry 2 vond plaats in het Goffertstadion in Nijmegen (N.E.C.). Van deze editie maakte RN 7 een aftermovie.
  • Better Safe Than Sorry 4 vindt plaats op woensdag 4 oktober in stadion Gelredome. Klik hier om aan te melden.

 Voor de edities 5 en 6 wordt nog gezocht naar geschikte data.