Volle bak Better Safe Than Sorry bij De Graafschap

17 oktober 2022

Woensdag 12 oktober stond in de Business Club van De Graafschap het thema cybercrime op de agenda. Het congres ‘Better Safe Than Sorry’ van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland mocht zich in grote belangstelling verheugen met een opkomstpercentage van 95%.

Better Safe Than Sorry zaal

De in grote getale aanwezige ondernemers en vertegenwoordigers uit het veiligheidsdomein kregen een gevarieerd programma aangeboden onder dagvoorzitterschap van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland. Hij nam de zaal mee aan de hand van een niet nader te noemen slachtoffer van cybercrime. In een indrukwekkende monoloog deed dit slachtoffer, dat anoniem wil blijven, een getuigenverslag van wat hem en zijn onderneming op een fris en schoon begin van een nieuwe week was overkomen: alle schermen zwart. De zaal luisterde ademloos, vooral toen de ondernemer dieper inging op de gevolgen die de cyberaanval op zijn onderneming en de totale bedrijfsvoering heeft gehad.

De ondernemer benadrukte het belang van een goede back-up, heeft geen losgeld betaald en gaf tevens het grote gevaar van cybercriminaliteit aan. Een op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime, een op de 2.000 met winkeldiefstal en 1 op de 20.000 met brand. De maatregelen die bedrijven treffen om te beveiligen tegen brand zijn in financieel opzicht veel groter dan maatregelen tegen cybercrime. ‘De voor- en achterdeur worden driedubbel gecheckt, digitaal staat de voordeur niet op een kier, maar wagenwijd open.’

Daniel Verlaan

Daniel Verlaan, techjournalist van RTL, nam vervolgens de microfoon over en liet aan de hand van zijn onderzoeksjournalistiek werk zien wat er allemaal gebeurt op internet, wat je met relatief geringe kennis (ethisch) kunt hacken en wat een veilig wachtwoord kan zijn, hij schreef niet voor niets de bestseller ‘Ik weet je wachtwoord’. Zijn hack van de Erasmus-brug in Rotterdam leidde tot verbazing en hilariteit in de zaal.

Na het buffet was de best aan het Cybercrimeteam van de politie-eenheid Oost-Nederland. In een duopresentatie werd aangegeven dat het voor de georganiseerde misdaad vele malen makkelijker is geworden criminele activiteiten te ontplooien. Gewoon vanachter een laptop op de zolderkamer. Een e-mailbom is zo gemaakt, er zit altijd wel een voltreffer tussen. Anton Jansen gebruikte de term ‘cyberhagel’ voor dat fenomeen.

Gemeente Lochem

De avond werd afgesloten met een paneldiscussie waaraan ook werd deelgenomen door Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem, de gemeente die nog niet zo lang geleden gehackt is. Hij pleitte ervoor om, wanneer je slachtoffer wordt van cybercrime, in openheid aan te geven dat je slachtoffer bent geworden. Zeg nooit dat het jou niet overkomt, de vraag is eerder wanneer je wordt gehackt dan of je wordt gehackt. Het laatste onderdeel van ‘Better Safe Than Sorry’ was de interactie van de zaal met inzet van Mentimeter. Op de slotstelling wie met zijn organisatie wel eens slachtoffer is geweest van cybercrime antwoordde ca. 25% met JA, een andere 25% wist het niet.

Better Safe Than Sorry Proatplek

Na afloop was er volop tijd en ruimte om in de ‘Proatplek’ van de Business Club na te praten en de minimarkt te bezoeken met stands van PCI, Red Team Cyber Security B.V., Rabobank en OneStopMobile. Deze editie van ‘Better Safe Than Sorry’ vormde de aftrap van een reeks van zes in de provincies Gelderland en Overijssel. Een eerstvolgend congres vindt plaats in het eerste kwartaal van 2023.

Wil je op de hoogte blijven dit event en de daaropvolgende edities, neem dan een abonnement op de nieuwsbrief en volg PVO Oost-Nederland op LinkedIn. De foto’s zijn van Dione Giesen. Meer in het PVO foto-album 'Better Safe Than Sorry'.