Veiligheid in Transport, thema bij Lindus/SBBL-Bello

17 oktober 2022

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland heeft op uitnodiging van Lindus/SBBL-Bello op dinsdag 11 oktober in de Week van de Veiligheid een conferentie georganiseerd over het thema ‘Veiligheid in Transport’?

WhatsApp Image 2022 10 17 at 17.51.28

Na eerdere succesvolle veiligheidsconferenties (een Ondernemers Alert 2017, Cybercrime Alert met NFIR in 2019 en een tweede Cybercrime Alert met het Cybercrime Team van de politie-eenheid Oost-Nederland in 2021) maakte ook deze avond nog maar eens duidelijk dat ondermijning en georganiseerde criminaliteit dichterbij zijn dan je denkt.

Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland, zorgde voor de opening en schetste de context waarom dit jaar was gekozen voor Transport. Ondernemingen in de transportsector die actief zijn op landelijk niveau hebben regelmatig met ongewenste situaties te maken. De Liemers geeft in dat opzicht min of meer hetzelfde beeld dat zowel betrekking heeft op de transportsector, maar indirect ook alle ondernemers. De uitstekende ligging van De Liemers langs de A12, direct aan de grens nodigt criminelen welhaast uit in deze omgeving hun activiteiten te ontplooien.

Transport en Logistiek Nederland

Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland gaf haar visie op de actuele situatie in de sector met betrekking tot veiligheid. Het centrale punt in haar verhaal was wat de transportsector èn de ondernemer zelf kunnen doen om te voorkomen dat je (on-)bewust meewerkt en slachtoffer wordt van ondermijnende criminaliteit.

20221011 182124

Het tweede item van de avond was ingeruimd voor een ondernemer die wel zijn verhaal wilde doen, maar alleen onder de voorwaarde dat hij dat anoniem kon doen. De aanwezige ondernemers luisterden ademloos naar het op beeld vastgelegde verhaal dat enkele confronterende aspecten bevatte, zoals bijvoorbeeld afpersing en bedreiging van gezinsleden. Een heftig verhaal dat veel indruk maakte.

20221011 190213

De derde spreker van de avond was Mark Uringa, zelfstandige bij MU3T Transport Trainingen Trading die aan de hand van enkele slides en voorbeelden vertelde hoe je als internationaal chauffeur ook te maken kunt krijgen met ondermijnende criminaliteit op ‘de grote weg’.

20221011 191411

Een boeiende bijeenkomst waar vanuit meerdere hoeken de kwetsbaarheid van de transportbranche voor het voetlicht kwam. Lindus/SBBL-Bello en PVO Oost-Nederland organiseerden de avond in het kader van de Week van de Veiligheid. De conferentie vond plaats in Zalencentrum Gieling in Groessen.

Op de website van Lindus staat een foto-album over deze Veiligheidsconferentie.