Cybercrime thema op Veiligheidsconferentie LinDUS

2 november 2021

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland organiseerde in de Week van de Veiligheid voor de leden van LinDUS een veiligheidsconferentie. Anton Jansen, manager van PVO Oost-Nederland praatte zaken aan elkaar. De bijeenkomst in 't Centrum Reijmer in Babberich kende twee onderdelen.

20211012 181043 

Sjane Reinink deed in opdracht van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland onderzoek naar ‘Ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen in De Liemers’. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat onder- en bovenwereld ook in De Liemers steeds meer met elkaar verweven raken met als belangrijkste signalen: drugs, hennepteelt en mensenhandel. De Liemers heeft een ideale ligging, niet alleen voor eerlijke ondernemers, ook voor de georganiseerde criminaliteit.

Het onderzoek bevat een aanbeveling in de vorm van een lijst met indicatoren, waarmee risico’s in kaart en maatregelen ook daadwerkelijk ten uitvoer kunnen worden gebracht. Het volledige onderzoek 'Ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen in De Liemers'  is te downloaden via de site van PVO Oost-Nederland, net als de lijst met indicatoren.

Cybercrime Team politie Oost-Nederland

Het tweede deel van de conferentie werd verzorgd door Robert Weedage van het Cybercrime Team van politie Oost-Nederland. De cijfers met betrekking tot cybercrime zijn in 2020 meer dan verdubbeld. Hij gaf in zijn presentatie aan dat veel ondernemers de fysieke ramen en deuren van hun onderneming op slot doen en controleren, maar dat digitaal veel zaken weglekken. Misdaad digitaliseert steeds verder. Robert sprak over CEO-fraude, cryptolockers, ransomware, phishing en andere veel voorkomende vormen van cybercrime. Hij schetste de rol van de politie en de noodzaak voor ondernemers om de digitale infrastructuur in kaart te brengen. De menselijke factor speelt zonder twijfel ook een belangrijke rol.

Robert sloot zijn presentatie af met enkele adviezen richting de ondernemers. Het Cybercrime Team van de politie-eenheid gaat in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland meerdere presentaties geven over het (voorkomen) van cybercrime. Meer informatie over Cybercrime is te vinden op de site van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland: https://www.pvo-oostnederland.nl/cybercrime-alert/.

Meer foto's in een foto-album op Lindus.nl.