Vastgoedcampagne Meld Misdaad Anoniem

13 september 2023

Meld Misdaad Anoniem (M.) is in samenwerking met een groot aantal partners een campagne gestart tegen criminaliteit in de vastgoedbranche. De campagne heeft een landelijk karakter, waaraan door 57 gemeenten wordt deelgenomen.

M vastgoed persfoto

Vastgoed wordt vaak gebruikt/misbruikt in het criminele circuit. Politie en justitie ervaren grote moeilijkheden om te achterhalen welke vierkante meters door de georganiseerde criminaliteit worden gebruikt. In deze nieuwe campagne wordt een beroep gedaan op medewerkers van bedrijven actief in de vastgoedbranche: zij kunnen tijdens hun werk zaken zien en tegenkomen die ongebruikelijk zijn en op de een of andere manier verdacht zijn. Deze verdachte activiteiten worden vaak niet gemeld, omdat vastgoedmedewerkers zelf ook afhankelijk kunnen zijn van onderlinge werkrelaties.

Verdachte activiteiten

In de campagne wordt gewezen op signalen die kunnen duiden op criminele activiteiten:

  • criminaliteit in panden (illegale prostitutie, illegale goederen)
  • contante / ongebruikelijke betalingen 
  • verrekenen van leningen 
  • scheve prijsverhoudingen (koop en huur)
  • onbekende (buitenlandse) tussenpersonen en bureaus
  • inconsistentie in dossierstukken
  • de gebruiker is anders dan de contractpartij
  • fraude, vervalsing en oplichting
  • dienstverleners die procedures niet naleven 
  • snelgroeiende portefeuilles of vermogen. 

Effectieve campagne

Deze vastgoedcampagne is in 2022 al in meerdere gemeenten uitgevoerd met hoge effectiviteit. Cijfers tonen aan dat in de gebieden waar de campagne heeft gedraaid 30% meer gevallen van vastgoedmisbruik is gemeld dan in 2021.

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland. 

Oost-Nederland

De onderstaande gemeenten uit Oost-Nederland nemen deel aan de campagne:

Gelderland: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk (de acht deelnemende gemeenten aan #KIEKUUT Veilig Buitengebied)

Overijssel: Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden.>