Tweede editie totaalconcept Ondermijning in Lingewaard

13 november 2021

OBC Huissen was woensdag 3 en donderdag 4 november jl. het centrale middelpunt in voorlichting over de signalen, aanpak, gevolgen en preventie van ondermijning. Burgemeester Nelly Kalff opende de tweedaagse in haar gemeente Lingewaard.

Leerlingalert OBC Huissen 

Lingewaard trad daarmee in de voetsporen trad van de gemeente Overbetuwe, waar in oktober 2019 de primeur heeft plaatsgevonden van dit tweedaagse totaalconcept. Klik hier voor een verslag van die editie op het Hendrik Pierson College in Zetten.

Dit totaalconcept om de maatschappelijke gevolgen van ondermijning in de volle omgang te laten zien is een coproductie van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het programma #LeerlingAlert. Petra van den Berg is programmaleider van #LeerlingAlert, zij trekt met een gezelschap van trainers langs middelbare scholen en hogescholen om leerlingen, scholieren, studenten, maar ook docenten en ouders voorlichting te geven over de invloed van de georganiseerde misdaad in de volle breedte. ‘Je kunt maar een keer nee zeggen’ is het leidende motto van haar programma.

Deze twee dagen wist zij 700 leerlingen van OBC Huissen op interactieve wijze te wijzen dat een eerste, kleine stap in de criminaliteit, die financieel heel aantrekkelijk klinkt, er een met grote gevolgen is. Een absolute eyecatcher in het programma #LeerlingAlert is de aanwezigheid van Hamza Voerman, ervaringsdeskundige vanwege zijn criminele verleden. ‘JE MAG ALLES VRAGEN’ is het motto dat tijdens zijn verhaal levensgroot op het scherm verschijnt. En dat gebeurde tijdens de diverse sessies. De Gelderlander doet uitgebreid verslag van de impact die Hamza had op veel scholieren.

Docenten en ouders kregen in separate sessies dezelfde les voorgehouden. De donderdag startte met een Ondernemers Ontbijt geserveerd door Anton Jansen, manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Hij wees de aanwezige ondernemers op de enorme verwevenheid van de boven- en onderwereld, de geweldige hoeveelheid geld die omgaat in drugs- en hennep gerelateerde criminaliteit en het grote aantal facilitators dat nodig is om deze activiteiten te kunnen ontplooien.

OBC Huissen Ondernemersontbijt

De aula van OBC Huissen was in de avonduren het podium voor een Buitengebied Alert, opnieuw verzorgd door Anton Jansen van PVO Oost-Nederland. Inwoners en ondernemers van dat buitengebied kregen een doorkijk over de aantrekkelijkheid van hun leefomgeving voor criminelen: o.a. weinig toezicht, goede infrastructuur, leegstand van schuren en loodsen. De aanwezigen kregen voorgehouden dat ondermijning groter is dan je denkt, dichterbij dan je denkt en vaak onzichtbaar is: ‘KIEK UUT, je gaat het pas zien als je het door hebt’ waren de afsluitende woorden.

Buitengebied Alert

Vaste partner binnen dit tweedaagse totaalconcept is Bureau Drugszaken van Jon en Johan Warmerdam. Voor deze gelegenheid was de Ondermijningscontainer omgetoverd tot een ‘Ondermijningslokaal’, via Youtube te bekijken. OBC Huissen, Gemeente Lingewaard, #LeerlingAlert, PVO Oost-Nederland en Bureau Drugszaken kijken terug op een succesvolle tweede editie van #SamenSterkTegenOndermijning: partners against crime.