Ondermijning veel dichterbij dan je denkt

30 oktober 2019

‘Prachtige Publiek-Private primeur. Dat zijn de kernachtige woorden waarmee ik deze tweedaagse zou willen omschrijven. Een bijzondere samenwerking met meerdere partijen op een zwaar onderwerp.’ Was geciteerd Anton Jansen, manager PVO. Het Hendrik Pierson College in Zetten (gemeente Overbetuwe) was eind oktober het decor voor een “Tweedaags totaalconcept over Ondermijning”. Meerdere partijen brachten voor verschillende doelgroepen (leerlingen, ouders, docenten, raadsleden, ondernemers en inwoners van het buitengebied) gevaren, signalen en consequenties van de georganiseerde misdaad in beeld en geluid dichtbij.

Totaalconcept over Ondermijning

Buitengebied Alert van PVO Oost-Nederland was weliswaar het slotstuk op dinsdagavond, maar vormde tegelijkertijd het startschot voor de opzet van het programma. Gastheer HPC bood tijd en ruimte aan Petra van den Berg, programmaleider #LeerlingAlert en Nicole Lieve om in een viertal sessies deze les te geven aan leerlingen van VMBO3, HAVO 3 en VWO 4/5. Een rijk gevulde interactieve les, waarin veel aspecten van ondermijning aan bod kwamen. De vele filmfragmenten met ervaringen uit de criminele wereld zorgden voor een grote mate van impact, een afsluitende quiz met voor de winnaars een zak drop vol zwart geld, zorgde voor een luchtige afsluiting.

LeerlingAlert werd in samengevatte vorm ook gegeven aan ouders en docenten. Rector Gijs Beekhuizen: 'Eigenlijk is de grootste les die leerlingen en ook ikzelf geleerd hebben: je kunt maar één keer 'NEE' zeggen’. Gedurende beide dagen konden leerlingen en andere belangstellenden een bezoek brengen aan de Ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken om te zien wat er komt kijken bij de productie van hennep, drugs, xtc en een cocaïne-wasserij. De tweedaagse in Zetten kon rekenen op de nodige media-aandacht: 

RTL Nieuws besteedde in het avondnieuws van 19.30 uur op maandag 28 oktober uitgebreid aandacht aan de eerste LeerlingAlert van de ochtend op HPC. De volledige uitzending is te bekijken via RTL Nieuws. Die uitzending leidde direct tot vragen uit de politiek. CDA en PvdA zijn van mening dat drugscriminelen die jongeren ronselen op scholen veel harder moeten worden aangepakt. 

De tweedaagse met het totaalprogramma over Ondermijning vond plaats in samenwerking met de gemeente Overbetuwe, Weerbare Maatschappij Gelderland Midden, Hendrik Pierson College, Bureau Drugszaken en Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost-Nederland.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Anton Jansen, manager PVO: info@pvo-oostnederland.nl.

PVO Oost Nederland HPC Zetten 17