Rabobank zet betaald voetbalclubs buitenspel

21 augustus 2019

De Rabobank wil geen bankier meer zijn van de betaald voetbalclubs in Nederland, meldt NRC. De krant heeft een intern bericht in handen waarin staat aangegeven dat de bank geen profclubs meer als nieuwe klant wil accepteren. De achterliggende redenen zijn dat de BVO’s ‘verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en andere misstanden met zich meebrengen’. Het zijn diverse signalen die verwijzen naar de ondermijnende aanwezigheid van de georganiseerde criminaliteit in de voetballerij.

De Rabobank heeft het bericht bevestigd en verwijst in aansluiting naar een onderzoek uit 2017 van De Nederlandsche Bank, waarin de genoemden signalen al uitvoerig werden benoemd. Medewerkers van de bank mogen geen nevenfuncties in het betaalde voetbal meer aannemen om vermeende belangenverstrengeling tegen te gaan.

Circa 80% van de clubs uit het betaalde voetbal bankiert bij de Rabobank, terwijl in het speelveld van sponsoring de bank ook nadrukkelijk aanwezig is door de afname van een skybox of businesslounge. De Rabobank zou verder volgens NRC in enkele gevallen (FC Den Bosch en Roda JC met name genoemd), die in zee zouden willen gaan met buitenlandse investeerders, druk hebben uitgeoefend.

De KNVB liet in een eerste reactie weten verrast te zijn door de actie van de bank en het vooral te betreuren via de media kennis te hebben moeten nemen van de zorgen die binnen de bank heersen. De stappen hebben voorlopig alleen betrekking op de betaalde tak, in de berichtgeving is niet gesproken over de amateurs.

De NOS maakte eerder dit jaar gewag van het feit dat criminelen het amateurvoetbal in Brabant proberen binnen te dringen. Met grote onregelmaat komen immers clubs tevoorschijn die dankzij een geldschieter doorstoten naar de hoogste regionen om vervolgens net zo hard weer achter elkaar te degraderen.

Het rapport van DNB uit 2017 meldt dat ook andere sporten gevaar lopen voor dezelfde praktijken en risico's op het gebied van integriteit. Op Ondernemers Alert-avonden van PVO is enkele maken gewezen op de beweegredenen van criminelen plaats te nemen in de bestuurskamer of op de eretribune bij sportclubs.

De woorden van Johan Cruijff gelden eigenlijk voor het hele speelveld: Je gaat het pas zien als je het door hebt. #KIEKUUT

KIEKUUT Voetbal