Provincie Utrecht roept op aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem

28 augustus 2020

Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Hans Oosters roept gemeenten in zijn provincie op zich aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem. Hij deed dat met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

Utrecht M

Op datzelfde moment heeft burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen van dat aanbod gebruik gemaakt. De Ronde Venen is daarmee de eerste gemeente die gebruik maakt van de mogelijkheid aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem, waarbij de provincie de aansluitingskosten voor haar rekening neemt.

De provincie roept de Utrechtse gemeenten op zich aan te sluiten bij MMA om zo meldingen over vermeende criminele activiteiten doelgerichter te kunnen aanpakken. Partners moeten op eigen initiatief zijn aangesloten bij M. om meldingen te kunnen ontvangen.

De meldingen vormen een belangrijk middel in de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarbij geldt: hoe meer gemeenten deelnemen, hoe beter.  “Criminelen denken niet in gemeentegrenzen, maar verplaatsen hun activiteiten bij weerstand naar andere gebieden, het zogenaamde waterbedeffect” aldus Oosters op de website van de provincie Utrecht.

Wanneer de Utrechtse gemeenten zich op het netwerk van Meld Misdaad Anoniem aansluiten, kunnen gemeenten straks allemaal over nieuwe informatiebronnen beschikken. Daarmee wordt het criminelen een stuk lastiger gemaakt.

Burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen: 'Het vergroten van de veiligheid is niet alleen een taak van politie en justitie. Ook inwoners en gemeente hebben een rol. Inwoners kunnen verdachte situaties melden, bijvoorbeeld bij M. Een anonieme melding kan voor ons aanleiding zijn scherper bepaalde ontwikkelingen in de gaten te houden of verbanden te leggen.'

Meld Misdaad Anoniem sloot eerder een vergelijkbare overeenkomst met de provincie Noord-Holland

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.

(Foto, van links naar rechts: commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester Maarten Divendal, Marc Janssen (Meld Misdaad Anoniem), copyright: provincie Utrecht)