Netwerkavond Cybercrime bij MKB Montferland

8 november 2021

MKB Montferland was dinsdag 2 november jl. gastheer van een netwerkavond Cybercrime. Een onderwerp dat in het middelpunt van de belangstelling staat. De verschuiving van ‘gewone’ criminaliteit naar verschillende vormen van digitale criminaliteit is enorm.

WhatsApp Image 2021 11 03 at 14.18.52 

De meest voorkomende vormen van cybercrime stonden deze avond centraal, maar vooral hoe jij je als ondernemer kunt wapenen en kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt. Het creëren van bewustwording ten aanzien van de risico’s en gevolgen van cybercrime was de belangrijkste doelstelling van deze avond. Anton Jansen, manager van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland praatte in Eetcafé De Gracht in ‘s-Heerenberg de avond elkaar. Hij gaf daarbij het woord aan Sjoerd Peters van Decom Telecom en Bas Loeters van Loeters Assurantiën.

 Onderwerpen die aan bod kwamen:

  • wat moet je doen als je merkt dat je bent gehackt?
  • welke risico’s zijn er, wat doet een cyberaanval voor de continuïteit van je onderneming?
  • heb je afspraken gemaakt met werknemers?
  • Hoe is jouw ICT infrastructuur ingericht?

Decom Telecom heeft een duidelijk plan: #eBHV.

Bas Loeters gaf een uitgebreid overzicht over geleden schade en de noodzakelijke kosten die ondernemingen vervolgens moeten maken. Hij besloot zijn presentatie met een actieplan wanneer het jou als onderneming toch overkomt, ondanks het feit dat je preventieve maatregelen hebt genomen. Hij gaf tevens tips over hoe je je als ondernemer verzekeringstechnisch kan indekken tegen cybercrime.

Het einde van de integrale sessie kwam voor rekening van Anton Jansen die het gesprek aanging met een ondernemer die slachtoffer is geweest van cybercrime. Afsluitende woorden: KIEK UUT, ook digitaal.

PVO Oost-Nederland organiseert in Publiek-Private Samenwerking informatieavonden en voorlichtingsbijeenkomsten Cybercrime Alert. Meer informatie over de voorwaarden, elders op de site.