Nationale Check Je Wachtwoorden dag

25 november 2020

Dinsdag 24 november was het Nationale Check Je Wachtwoorden dag. In 2014 nam Tweakers samen met het Openbaar Ministerie het initiatief voor deze dag.

Op wachtwoordbewust.nl geven zij tips voor het bedenken én onthouden van sterke wachtwoorden. Maar, waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Waarom zou je een passwordmanager gebruiken

Velen vinden het moeilijk om goede wachtwoorden te bedenken en deze voor iedere website te onthouden. Wachtwoorden worden daarom vaak hergebruikt, of er wordt gekozen voor een makkelijke variant. Zo staat 123456 al acht jaar op rij bovenaan de lijst met meest gebruikte wachtwoorden. Deze veel voorkomende wachtwoorden zijn echter ook makkelijk te raden of te hacken, waardoor je gegevens niet veilig zijn.

Richtlijnen op wachtwoordbewust.nl

Het is dus van belang om veilige, sterke wachtwoorden in te stellen. Op wachtwoordbewust.nl wordt hiervoor een aantal richtlijnen voor gegeven:

  • gebruik minimaal acht tekens
  • gebruik nooit één enkel woord
  • kies een combinatie van een of enkele woorden en cijfers, die alleen jij kent
  • gebruik geen makkelijk te raden combinaties, zoals geboortedata of adressen

Daarnaast wordt aangeraden om verschillende wachtwoorden in te stellen. Wie moeite heeft met het onthouden kan hiervoor een password manager gebruiken. Nederlands Forensisch Incident Reponse (NFIR) en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland maakten een instructiefilmpje 'Waarom zou ik een passwordmanager gebruiken?' over het belang van een goed en veilig wachtwoord. Beide partijen maakten in totaal negen awareness-video's in het kader van preventie voor de meest voorkomende vormen van cybercrime.

(Bijdrage Fleur Leenders)