Kabinet stelt extra geld beschikbaar voor opruimen drugsafval

10 juli 2019

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben toegezegd voor de periode 2019 tot en met 2024 structureel een miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen om de directe kosten voor het opruimen van dumpingen van drugsafval te financieren, waarmee particulieren gecompenseerd kunnen worden voor de directe opruimkosten.

De beide bewindslieden hebben dat als antwoord gegeven op eerder dit jaar gestelde Kamervragen van ChristenUnie, SP, PvdA en SGP. Naast dit jaarlijkse bedrag van 1 miljoen, afkomstig uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dragen ook de provincies bij.

Drugsafval

De meeste provincies hebben provinciale subsidieregelingen ingesteld, die worden gevoed door de resterende 1,2 miljoen euro vanuit het rijk. Gemeenten worden eveneens voor een gedeelte gecompenseerd voor de financiƫle gevolgen van drugsdumpingen.

De uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar betekent dat burgers niet verplicht zijn om gedumpt drugsafval op te ruimen, wanneer zij geen overtreding hebben begaan. Burgers hoeven ook niet te betalen voor het opruimen van drugsafval dat op hun grond wordt aangetroffen, tenzij zij zelf een overtreding hebben begaan. Eerder dit jaar werd nog melding gemaakt van het feit dat er geen landelijke regeling zou komen voor de met drugsdumpingen gemoeide kosten.