Geld witwassen met uien en aardappelen

18 juli 2019

De buitengebieden in Nederland blijven uitnodigend voor de georganiseerde criminaliteit. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie meldt in een persbericht dat de export van aardappelen en uien erg gevoelig is voor witwaspraktijken. Dat komt vooral omdat regelmatig contant wordt betaald, waarbij Nederlandse handelaren boodschappentassen vol cash geld aannemen van geldkoeriers en ondergrondse bankiers. Het Landelijk Parket meldt dat daarmee wordt meegewerkt aan het witwassen van crimineel geld.

Het accent van de activiteiten ligt op de export van beide groentesoorten naar Mauritaniƫ, gelegen in West-Afrika, een land waar bankbetalingen niet mogelijk zouden zijn. Het OM schat in dat het om 150 miljoen euro in contanten gaat uit de periode tussen 2014 en 2019.

Aardappenenuien

De Dienst Landelijke Recherche en de FIOD hebben vorige week invallen gedaan bij handelaren Noord-Holland en Zeeland, waarbij de digitale administratie in beslag is genomen. Bij een centraal meldpunt zijn wel verdachte transactie van banken en accountants binnengekomen, die echter wel worden geaccepteerd omdat met de export van uien en aardappelen een echte transactie plaatsvindt.

Nederland heeft nog geen beperkingen op contante betalingen waardoor het voor criminelen aantrekkelijk is om in ons land cash geld wit te wassen. De ministers van Justitie en Veiligheid en de minister van Financiƫn gaven eerder deze maand aan dat biljetten van 500 euro zouden moeten worden afgeschaft en dat er een verbod zou moeten komen voor contante betalingen boven de 3.000 euro.