Buitengebied Alert Nijbroek (gem. Voorst)

5 juli 2019

Een voorlichtingsavond over Ondermijning en een Veilig Buitengebied in Nijbroek. Het dorpshuis vormde het decor voor een Buitengebied Alert van PVO. De opening werd verzorgd door burgemeester Jos Penninx. Hij vertelde uit eigen ervaring hoe ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ bij hem zichtbaar werd toen die ene ondernemer zich zo inspande om met hem, de burgemeester van Voorst, op de foto te komen voor de lokale media. ‘Het ging erom de idee te wekken dat hij goede maatjes was met de burgemeester, een betrouwbare inwoner in Voorst’. Later bleek er een andere motivatie achter te zitten.

Anton Jansen leidde vervolgens de aanwezigen, klein in getal, langs allerlei praktijkvoorbeelden en vormen van georganiseerde criminaliteit, die in de Nederlandse buitengebieden al zijn gesignaleerd. Een actueel overzicht met een nieuwe loot aan de stam: de diefstal van GPRS-apparatuur op boerenerven. Het uittekenen van de geldstromen die met bijv. hennepteelt en drugsproductie zijn gemoeid, het businessmodel van de misdaad, bracht een groot besef in de zaal.

De burgemeester sloot vervolgens af met een andere variant ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’: de showroom van de autodealer die maandenlang dezelfde opstelling laat zien van te koop staande auto’s. Penninx sloot zijn slotbetoog af met de hoop uit te spreken dat meer Voorstenaren op deze wijze gehoor zullen geven aan hun gevoel de leefomgeving van de gemeente veilig te houden. 

PVO en de gemeente Voorst organiseren maandag 8 juli een tweede avond in d’Olde Schole, het dorpshuis in Terwolde en dinsdag 9 juli in Café de Groot, De Vecht/Terwolde.

20190704 193553