Jaarlijks 90.000 chemisch drugsafval

30 december 2021

KIEKUUT. Dit 90.000 liter bassin is ter illustratie van de jaarlijkse geschatte hoeveelheid chemisch drugsafval in ons land. Wijsheid en bewustwording aan alle zielen gebruikmakend van roesmakende chemische middelen.

Drugsvat

In een artikel van het AD op 4-03-21 met de titel ' Drugslabs draaien op volle toeren,.." staat vermeld dat zelfs in een festivalloos Coronajaar 2020 de productie van synthetische drugs onverminderd doorgaat. Gigantische hoeveelheden chemisch afval blijven in ons land achter en verdwijnen bovendien spoorloos. "Misdaad verplaatst zich niet, het breidt zich uit" aldus Marloes Lippens van Politie Oost-Nederland.

De omvang is niet vast te stellen en ook immateriële schade gevoel van onveiligheid vallen niet in geld uit te drukken. Drugslabs hebben meer impact op een buurt of bedrijf dan je denkt. In een drugslab werken mensen die geen verstand hebben van chemische processen en dus is er explosiegevaar, ook in woonwijken.

Lastig traceerbaar

Het is erg lastig om drugscriminelen in het vizier te krijgen. Dit komt omdat dumpingen vaak 's nachts en op afgelegen plekken gebeuren. Soms vallen onderzoeken ook wegens gebrek aan aanknopingspunten stil.

Blijf nieuwsgierig want als je meer gaat focussen ga je meer zien. Zo kunnen aangescherpte ogen, oren en neus van personen in de omgeving wel degelijk een drempel op werpen. Geluidshinder, geuroverlast of aan en af rijdende voertuigen zijn belangrijke kenmerken van een synthetisch drugslab' die een locatie kunnen verraden. Vreemd?! "Herken een drugslab". Lokaal loont het om te investeren om potentiële verhuurders minder naïef te laten zijn en goed te controleren met welk soort huurder men in zee gaat. Kwetsbaarheid omzetten naar weerbaarheid Vreemd?! "Herken een foute huurder ".

Ondermijning is een veelkoppig monster. In afwachting van politieke besluiten kan de samenleving lokaal natuurlijk niet stilzitten. Via www.kiekuut.nl kan elke willekeurige gemeente, politie lokaal, uitvoerbaar en betaalbaar aan de slag met laagdrempelige preventie onder inwoners. #vreemd?! #herkenhet #meldhet bij gemeente, politie of bij Meld Misdaad Anoniem #SamenSterkTegenOndermijning

(Deze bijdrage is van Nicole van Berkel, campagneleider Houten Veilig, volg Nicole op haar linkedprofiel voor verdere updates)