Integrale vaarcontrole tegen ondermijning op Veluwemeer

3 augustus 2023

De politie heeft kortgeleden samen met meerdere partners een grote integrale vaarcontrole op het Veluwemeer uitgeoefend. Het doel van de actie was om meer bewustzijn te creëren over ondermijnende activiteiten op het water. Jachthavens zijn een geliefd object van de georganiseerde misdaad.

Veilige Jachthaven 2 

Het was de eerste keer dat zo’n grote actie door de politie door de politie en partners op het Veluwemeer is uitgevoerd. Tijdens de controle stapten de agenten aan boord van verschillende pleziervaartuigen voor een controle, maar toch vooral met het doel voorlichting te geven onder de diverse verschijningsvormen van ondermijning op het water. De politie reikte daarbij voorlichtingsmateriaal uit. Bewustmaking en -wording was weliswaar het hoofddoel, er werden toch enkele boetes uitgedeeld. De meeste schippers hadden hun zaken goed oporde.

Ondermijning op het water

In Nederland neemt de frequentie van watergerelateerde criminaliteit, zowel op het water als in jachthavens, gestaag toe. Voorbeelden hiervan zijn pleziervaartuigen die met crimineelvermogen zijn verkregen, maar denk ook aan drugssmokkel en mensensmokkel over het water. In de strijd daartegen werkt de politie onder andere samen met gemeentes, het Openbaar Ministerie, Belastingdienst en andere organisaties, zoals het RIEC en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.

Burgers hebben ook een rol bij het signaleren van ondermijning op en rond jachthavens. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Scheef beladen boot;
  • Veel mensen aan boord;
  • Onhandig en onlogisch gedrag op het water;
  • Raar moment van uitvaren met een snelle boot (bij slecht weer, in de nacht of vroege ochtend).

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.

(Bron: politie.nl, foto: archief)