Drugsafval bij veerpont Doornenburg-Pannerden

20 juli 2022

Op de aanlegplaats van de veerpont Doornenburg-Pannerden is zondag 17 juli jl. drugsafval aangetroffen. Het betrof in dit geval geen échte’ drugsdumping, maar een door gemeente Lingewaard in scene gezette situatie.

Drugsafval Doornenburg Pannerden KIEKUUT 5

Bij de opgang van Doornenburg waren meerdere tonnen met vloeistof neergelegd om het passerende publiek bewust te laten worden van de gevaren van het dumpen van afval dat vrijkomt bij de productie van synthetische drugs.

De plek met de tonnen was tussen 14.00 en 16.00 uur afgezet met politielinten. De gemeente Lingewaard heeft deze plek bewust gekozen. “Het aantal mensen dat op deze plek voorbij komt, maakte tot het ideale plek om aandacht te vragen, awareness te creeren voor de gevolgen voor mens en milieu bij dergelijke delicten”, aldus Breemer, adviseur aanpak ondermijning en bibobcoördinator bij Gemeente Lingewaard.

Het publiek kon door inzet van geurkaarten kennismaken met de typische geur van anijs die vrijkomt bij de productie van drugs. Daarnaast werd voorlichting gegeven over signalen waaraan je kunt herkennen dat mogelijk sprake is van een drugslab: geblindeerde ramen, dichte gordijnen of luxaflex die altijd naar beneden zit. Bestelwagens die op de meest rare tijden komen aanrijden en vaak ook dicht tegen het pand worden geparkeerd.

De gemeente heeft tijdens de actie circa 100 mensen aangesproken, waarna het publiek de ‘tip’ meekreeg dat sprake was van nog meer plekken waar drugsafval kon worden gevonden. De passanten konden een melding doen van deze dumpplekken via een speciaal e-mailadres om zodoende kans te maken op een prijs.

Diverse regionale media deden verslag van de actie: Huissenstad maakte een videoreportage: 

>

#KIEKUUT: Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.