Agenda Veilig Buitengebied Gelderland

5 september 2019

Bijna 80 organisaties hebben dinsdag 3 september hun handtekening gezet op een ouderwetse schoolkaart van Gelderland en daarmee hun intentie uitgesproken om de veiligheid in het buitengebied van Gelderland in eendrachtige Publiek-Private Samenwerking te waarborgen. Deze ondertekening van de ‘Agenda Veilig Buitengebied’ vond plaats in het provinciehuis in Arnhem.

Agenda Veilig Buitengebied Kaart

 

In 2017 groeide de zorg over de veiligheid over mogelijke criminele handelingen op vakantieparken, het platteland en de gemeente. Boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap & Kasteelen maakte in een presentatie de grootte van het buitengebied duidelijk en gaf daarbij aan dat elk paar extra oren en ogen welkom zijn om de veiligheid te behouden. Wijkagent Fons Bouwmeister die enkele jaren terug mede aan de basis stond van het proces Veilig Buitengebied, schetste het succes van de samenwerking aan de hand van een voorbeeld met de ontmanteling van een drugslab, recent in Baak. De verbeterde samenwerking tussen de bestaande organisaties moet de veiligheid in het buitengebied waarborgen.

De Agenda Veilig Buitengebied werd ondertekend door 77 betrokken partijen, het verzamelen en delen van informatie vormt de hoofdmoot. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog deelde de aanwezigen ook nog mee dat in het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken dat de provincie voortaan de volledige kosten voor het opruimen van drugsafval bi particulieren voor haar rekening neemt.

PVO Oost-Nederland werkt inmiddels al samen met een groot aantal partijen en is in diverse gemeenten gestart met het Proces Veilig Buitengebied. De Agenda is vastgesteld voor de periode tussen 2019 en 2022.

Agenda Veilig Buitengebied