Publiek-Private Samenwerking in Bronckhorst werpt vruchten af

21 juni 2019

Politie en Boa’s van de gemeente Bronckhorst en Natuurmonumenten hebben in de nacht van 12 op 13 juni een drugslab ontdekt in een leegstaande schuur aan de Zutphen-Emmerikseweg in Baak. De politie heeft de zaak in onderzoek, de locatie is inmiddels ontmanteld.

De ontdekking van het lab, dat nog in aanbouw leek te zijn, werd gedaan in een zogenaamde ‘Groene Nacht’, een initiatief van politie, gemeente en Natuurmonumenten. De Groene Nacht is een gezamenlijke nachtdienst met als doel vanuit ieders vakgebied plekken aan te wijzen die extra aandacht behoeven.

 

Veilig Buitengebied

Deze activiteit is een direct uitvloeisel van de samenwerking tussen een groot aantal partijen die plaatsvindt binnen het Veilig Buitengebied. Bronckhorst is de eerste gemeente in Nederland die in mei 2017 het certificaat behorende bij deze samenwerking heeft gekregen. De deelnemende partijen spreken over een groot succes in het kader van de strijd tegen ondermijning en het een halt toe roepen van de georganiseerde criminaliteit. Buitengebieden zijn vatbaar voor criminele en illegale praktijken. Leegstaande schuren, de uitgestrektheid van het gebied en weinig pottenkijkers maken het tot een aantrekkelijk werkgebied voor de onderwereld. 

Publiek-Private Samenwerking

Gemeente, politie, brandweer, Openbaar Ministerie, LTO, Waterschap, Natuurmonumenten, het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) werken met PVO-ON samen voor een veilig buitengebied. De partijen doen daarnaast een beroep op inwoners en ondernemers. De gemeente Bronckhorst heeft eind mei, begin juni diverse voorlichtingsavonden verzorgd over hoe criminaliteit in het buitengebied kan worden herkend. Burgemeester Marianne Besselink riep bij die gelegenheid de inwoners nog persoonlijk op: ‘Het romantische beeld dat alles op het platteland rustig en onder controle is, klopt grotendeels, maar vraagt blijvende aandacht van ons allemaal. Weet waarop u kunt letten en wat u moet doen in het geval van verdachte situaties. Voorkomen is beter dan genezen.’

‘Extra oren en ogen zijn belangrijk in het streven naar een veilig buitengebied en vormen een belangrijke en welkome aanvulling op het werk van de politie. Vanuit het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) bewerkstelligen wij vormen van Publiek-Private Samenwerking waarin we kennis, kunde en informatie van een groot aantal organisaties bundelen’, aldus Anton Jansen, manager van PVO-ON.

 

De lokale media hebben uitgebreid verslag gedaan van deze ontdekking, vooral tot stand gekomen door de succesvolle Publiek-Private Samenwerking:

Meld Misdaad Anoniem

Ondermijning raakt ons allemaal en je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger.