Woning in Elburg op slot na vondst hennepkwekerij

16 april 2021

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg heeft een woning aan de Bovendwarsweg in ‘t Harde voor de duur van drie maanden gesloten. Hij maakt daarbij gebruik van zijn bevoegdheid Opiumwet, artikel 13b (Damocleswet) toe te passen.

Elburg

Dat artikel geeft burgemeesters de ruimte panden of woningen te sluiten wanneer sprake is van bijv. misstanden in de vorm van een hennepkwekerij of een drugslab.

De politie heeft op 6 april in de woning een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 212 hennepplanten. De politie kwam de kwekerij op het spoor na een tip via Meld Misdaad Anoniem. Bij de ontmanteling werden meerdere goederen in beslag genomen assimilatielampen, transformatoren, kachels en groeimiddelen. Het maakt eens te meer duidelijk dat voor een hennepkwekerij een groot aantal facilitators (> 60).

Burgemeester Rozendaal over de sluiting: ‘Het loont om vermoedens van criminaliteit door te geven aan de politie en aan de gemeente. Door deze anonieme melding kunnen we weer actief optreden tegen ondermijnende criminaliteit. Het is opnieuw een ernstig feit met direct gevaar voor de omgeving. Ik sluit daarom de woning voor drie maanden.’