Pand in Barneveld zes maanden op slot

29 augustus 2023

Burgemeester Jacco van der Tak heeft in zijn gemeente Barneveld een leegstaande boerderij en stallen aan de Nijkerkerweg gesloten. De sluiting is voor een periode van zes maanden.

Pand Barneveld

 

Dit besluit volgt na de vondst van een grote hoeveelheid drugsafval en een handelsvoorraad GHB op het perceel. Dit gebeurde eind juli 2023. Burgemeester Van der Tak heeft op grond van de Opiumwet een zelfstandige wettelijke bevoegdheid om tot sluiting van panden over te gaan als er sprake is van drugscriminaliteit (het zogenaamde Damoclesbeleid). Daarmee wil de burgemeester drugscriminaliteit en verstoring van de openbare orde tegengaan.

Zero tolerance

"Drugshandel en -productie wordt vaak aangestuurd door criminele organisaties en gaat gepaard met andere criminele activiteiten, zoals geweld en witwassen. Dit tast in ernstige mate het veiligheidsgevoel in onze samenleving aan. Daarom hanteren wij in de gemeente Barneveld een zero tolerance beleid ten aanzien van drugscriminaliteit”, aldus burgemeester Jacco van der Tak.

Op vrijdag 21 juli 2023 kreeg de politie een melding dat er vaten uit een vrachtwagen geladen werden bij de voormalige boerderij aan de Nijkerkerweg te Barneveld. Tijdens het onderzoek van de politie werd er in de woning een handelshoeveelheid GHB aangetroffen. Op het bijbehorende erf en in een loopstal werden in totaal 279 verpakkingen (jerrycans en vaten) gevonden. Deze waren gevuld met ongeveer 8.000 liter vloeibaar (drugs)afval. Ook werden (voorbereidende) activiteiten aangetroffen voor de lozing van drugsafval.

Op 21 juli 2023 zijn er twee aanhoudingen verricht. Beiden zijn inmiddels vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak.

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.

Crystal methlab B.V.