Nederland bedreigd door cybercrime

12 juni 2019

De Nederlandse maatschappij dreigt te worden ontwricht door cyberaanvallen uit het buitenland. Dat is het beeld dat naar voren komt in het rapport Cybersecurity dat woensdag 12 juni door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is gepubliceerd. Veel cruciale digitale systemen zijn nog steeds niet goed beveiligd. De nationale veiligheid komt daarmee in het geding.

Vrijwel alle belangrijke processen en systemen in Nederland zijn inmiddels in ieder geval gedeeltelijk digitaal ingericht en terugvallen op analoge versies is schier onmogelijk. ‘Nederland is daarmee bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen en een dergelijke aanval kan leiden tot kettingreacties, waarbij basale voorzieningen als gas, water en licht in het geding kunnen komen.

Het NCTV meldt dat de meeste dreiging afkomstig is uit landen als China, Iran en Rusland. Spionage, verstoring en sabotage zijn de meest voorkomende motieven. Het merendeel van soft- en hardware komt uit China en de VS. Het rapport meldt verder dat het verhogen van de weerbaarheid nog steeds veel aandacht verdient, maar ook nog steeds niet op orde is. Systemen gaan regelmatig plat door eenvoudige technieken als phishing, geen back-up, simpele wachtwoorden en ransomware.

Het complete rapport kan worden gedownload via de site van NCTV, klik hier.

PVO organiseert in samenwerking met NFIR regelmatig een CyberCrime Alert. Kijk voor meer informatie elders op deze site.

Cybercrime2019 Ontwrichting