Lokbus in IJsselland levert slechts enkele tips op

17 oktober 2021

De politie in IJsselland heeft de afgelopen weken een viertal locaties aangedaan met een speciale lokbus. De bus zat vol met goederen die kunnen wijzen op de productie van synthetische drugs. De actie heeft slechts enkele tips opgeleverd ondanks het feit dat sprake was van verdachte signalen.

Lokbus IJsselland

De bus heeft de voorbije weken achtereenvolgens geparkeerd gestaan aan de Eerderveldweg in Ommen, Zandwijkallee in Dalfsen, Bergweg in De Bult en aan de Vijverweg in Staphorst. Vanuit Dalfsen kwamen de meeste tips: zes in getal van mensen die de aanwezigheid van het busje niet vertrouwden. In Ommen kwam een tip binnen, vanuit De Bult en Staphorst bleef het stil.

De gemeenten en politie willen in de regio IJsselland zowel het bewustzijn als de meldingsbereidheid ten aanzien van dit soort signalen vergroten. Meldingen van inwoners zijn noodzakelijk in een effectieve aanpak van ondermijning. Het buitengebied kampt met een gebrek aan toezicht en handhaving, extra oren en ogen zijn essentieel in de aanpak. Het buitengebied is extra kwetsbaar en daardoor juist aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad: criminelen kunnen vaak ongestoord hun gang gaan.

Patrick Oude Geerdink, specialist ondermijning in het Vechtdal op politie.nl: ‘Je ziet een verschuiving van Brabant en Limburg naar Oost-Nederland. Dat is een feit. Het is belangrijk dat we zichtbaar gaan maken wat nu nog onzichtbaar is. Wijkagent Jos Knol over de actie met de lokbus: ’In dit busje zitten vaten, gasmaskers. Dit kan wijzen op een drugslab bij u in de buurt. Dat wil u niet. Er is dan bijvoorbeeld kans op explosie- en brandgevaar.’

De elf gemeenten in IJsselland zijn gestart met het proces Veilig Buitengebied op basis van Publiek-Private Samenwerking. De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte (samen IJsselland Zuid) hebben onlangs het certificaat Veilig Buitengebied ontvangen.