KIEK UUT, ook in Oude IJsselstreek!

4 juni 2021

Het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek in Gendringen bood maandag 31 mei jl. de gastvrijheid voor de vijfde aflevering van de online talkshow KIEK UUT. Een co-productie van de gemeente Oude IJsselstreek en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland in opdracht van Regiodeal Achterhoek.

Anton Jansen ontving dit keer burgemeester Otwin van Dijk, ondernemer Jan-Willem Boezel, Patrick de Koeijer, Teamchef C, Basisteam Achterhoek West Politie Nederland en Paul van der Weiden, adviseur Lokale Veiligheid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

KIEK UUT  Oude IJsselstreek

 

In hun gesprek ging het over dat enorme containerbegrip ondermijning, dat de verwevenheid tussen boven- en onderwereld op eenvoudige wijze probeert te duiden. Patrick de Koeijer sprak uitgebreid over de strafrechterlijke kant van het fenomeen en benadrukte dat de politie gebaat is bij elke tip. ‘Melden bij Meld Misdaad Anoniem is absoluut geen klikken. Ondermijning is zo overal aanwezig, we hebben alle oren en ogen open.’

Jan-Willem Boezel gaf aan dat je de criminele sector ook als een onderneming moet zijn, met een gigantisch businessmodel. Paul van der Weiden benadrukte nog maar eens dat voor dat businessmodel meer dan 60 facilitators uit de normale maatschappij nodig zijn. Naast Achterhoekse wijsheden als NOABERSCHAP, D’RAN en uiteraard KIEK UUT (minuut 37:17) die de revue passeerden gaf Paul van der Weiden zijn Top 5 van signalen die op ondermijning kunnen wijzen.

Burgemeester Otwin van Dijk refereerde aan de opmerkelijke vondst van een drugslab in een loods in Terborg uit 2017. Een case die hij destijds en, nog steeds, inzet ten behoeve van een preventieve toepassing van de Wet Damocles. Hij en Jan-Willem Boezel gaven tegelijkertijd aan dat de aansluiting van alle bedrijventerreinen op het Keurmerk Veilig Ondernemen die tot verregaande samenwerking tussen publieke en private partijen leidt ook zijn vruchten afwerpt in de aanpak van ondermijning.

De volledige uitzending is op onderstaande link terug te zien via Youtube: 

Mazzel Jongerenwerk en KTJ Entertainment verzorgen de technische uitzending.

(Op de foto van links naar rechts: Paul van der Weiden, Jan-Willem Boezel, Anton Jansen, burgemeester Otwin van Dijk en Patrick de Koeijer)