Dinkelland en Tubbergen starten #KIEKUUT Veilig Buitengebied

20 december 2022

De georganiseerde criminaliteit weet de weg naar het buitengebied van Dinkelland en Tubbergen steeds beter en vaker te vinden. Het buitengebied is groot, uitgestrekt en telt veel leegstaande agrarische bestemmingen. Er is sprake van een gebrek aan toezicht en controle. Het buitengebied moet veilig en leefbaar blijven.

intentieverklaring startbijeenkomst buitengebied dinkelland tubbergen 24112022 v2

Een groot aantal partijen heeft hun handtekening gezet onder een intentie-overeenkomst op basis van Publiek-Private Samenwerking aan de slag te gaan met KIEK UUT Veilig Buitengebied voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.

Samen voor veiligheid

De verschillende partijen laten door de ondertekening zien dat zij zich gezamenlijk inzetten om onveilige situaties en (ondermijnende) criminaliteit in het buitengebied te herkennen, aan te pakken en te voorkomen. Het proces Veilig Buitengebied wordt begeleid door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.  Martijn Wildeboer, Adviseur Veilig Ondernemen bij PVO Oost-Nederland: "De samenwerking tussen deze publieke en private partijen vormt de basis voor de aanpak van het buitengebied. Het zorgt voor korte lijnen en verbetert de onderlinge communicatie. Door informatie beter te delen, kunnen gerichte maatregelen worden genomen. Dat is de kracht van Veilig Buitengebied." 

Belang voor inwoners en ondernemers

Boerenbedrijven en agrariërs in de buitengebieden hebben steeds vaker te maken met criminele activiteiten, zoals diefstal van diesel en kostbare landbouwmachines of dumping van chemisch afval. Hennepkwekerijen en xtc-labs steken steeds vaker de kop op in een afgelegen schuur of stal, al dan niet met gedwongen medewerking van de eigenaar. 

Veilig Buitengebied

Ondernemers en bewoners ontvangen binnenkort een brief met meer uitleg over het proces Veilig Buitengebied en een uitnodiging om een enquête in te vullen. Het invullen van de enquête schetst een beter beeld van wat speelt in het buitengebied. De uitkomsten van deze enquête worden gebruikt om criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid te behouden en, waar nodig, te verbeteren.