Cybercrime Alert voor ondernemers Kampen

26 september 2021

De leukste Hanzestad in Kampen was maandag 20 september de gastlocatie voor een Speciale Veilig Ondernemen Avond, georganiseerd door de gemeente Kampen, Kampen Partners, ondernemersorganisaties, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland/politie en brandweer.

WhatsApp Image 2021 09 20 at 20.39.13

Het programma van de avond bestond uit voorlichting over brandveiligheid, een interactief gedeelte over wanneer je wel of niet 112 meldingen moet doen en een presentatie over Cybercrime, verzorgd door Isra Acherrat van Nederlands Forensisch Incident Response, NFIR. Voor Isra was het haar debuut op een bijeenkomst Cybercrime Alert van PVO Oost-Nederland.

Cybercrime is hot, vrijwel elke dag verschijnen wel berichten in de media over DDos-aanvallen, phishing of ransomware. De aanwezige ondernemers kregen in de presentatie vooral handvatten aangereikt om in ieder geval preventief met de digitale bedrijfsvoering aan de slag te gaan. De ondernemers waren ook toe aan handvatten om hun ICT beveiliging weer in orde te stellen.

Na de presentatie stonden experts van NFIR klaar de (mobiele) devices van de ondernemers te onderzoeken en praktische tips te geven over de beveiliging van de telefoons en/of laptops die de ondernemers hadden meegenomen. Anton Jansen sloot het onderdeel Cybercrime Alert af met de woorden: KIEKUUT, zoals je automatisch de voor- en achterdeur van je bedrijfspand op slot doet, moet je dat ook doen met je digitale omgeving.  

Vervolg: Veilig Ondernemen Challenge

Het laatste onderdeel van Speciale Veilig Ondernemen Avond betekende de start van de Veilig Ondernemen Challenge, waarin ondernemers gedurende een aantal weken regelmatig worden getriggerd op hun veiligheid te blijven lette. Zij krijgen dagelijks een challenge toegestuurd, waarvan met een foto een bewijs moet worden geleverd. Het doel is de ondernemers meer inzicht te geven in veiligheidsvraagstukken, waaraan zij zelf een actieve invulling kunnen geven.

De meeste voorkomende vormen van cybercrime zijn door NFIR in instructiefilmpjes rustig na te kijken via het Youtube-kanaal van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.