Centrum voor Veiligheid en Digitalisering van start

4 december 2021

De Tweede Kamer en de Raad van Europa hebben recent uitgebreid aandacht besteed aan digitale veiligheid en fraude. De kamerleden Hilde Palland (CDA) en Corinne Ellemeet (Groen Links) dienden daartoe een motie in, terwijl daarnaast Jan Markink (gedeputeerde van de provincie Gelderland) is benoemd tot rapporteur digitalisering.

CVDNederland 2

Politieacademie, de Koninklijke Marechaussee, hogeschool Saxion, Universiteit Twente en Aventus hebben samen met gemeente Apeldoorn, landelijke en Apeldoornse bedrijven het initiatief genomen tot de oprichting van een landelijk Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CvD), zo valt te lezen op de site van de gemeente Apeldoorn.

Lodewijk Asscher, ambassadeur van het centrum verwoordt het als volgt: ‘De recente voorbeelden van bedrijven die slachtoffer werden van gijzelsoftware onderstrepen opnieuw het belang van een nationaal expertisecentrum. Een centrum dat niet alleen onderzoek doet naar cyberveiligheid en het gebruik in het veiligheidsdomein, maar ook kennis overdraagt en mensen opleidt.”

Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering is een unieke samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en praktijk. Een ontwikkeling die goed past bij de groeiende samenwerking binnen de Cleantech Regio Apeldoorn, Deventer, Zutphen, waar aanstormend talent van de politie en Koninklijke Marechaussee kennis kan maken met de nieuwste forensische digitale opsporingstechnieken en digitale aanpak van ondermijning.

Cybersecurity, cybercrime

Daarnaast kunnen ook medewerkers van organisaties en bedrijven kunnen op maat gesneden onderwijstrajecten volgen op het terrein van cybersecurity en cybercrime. Modules die bijdragen aan een veilige- en verantwoorde toepassing van sleuteltechnologieën. Bachelor-studenten Integrale veiligheidskunde kunnen bij het kenniscentrum doorstuderen in op maat gesneden masterprogramma’s.

“Op het gebied van (digitale) veiligheid is een groot tekort aan kennis en medewerkers. Alleen de Nationale Politie zoekt al in de komende vijf jaar 17.000 nieuwe medewerkers. Bij Defensie staan jaarlijks 8.000 vacatures open en worden er slechts 4.000 ingevuld. Talloze bedrijven, groot en klein, kampen met moeilijk vervulbare vacatures op gebied van digitale veiligheid. De vraagstukken zijn dus enorm, net als de urgentie”, aldus Asscher. “Het Centrum Veiligheid en Digitalisering staat klaar om samen met het Rijk aan deze opgaven te gaan werken.”

(Bron: gemeente Apeldoorn)

Vrijdag 15 oktober jl. werd in Apeldoorn het sein gegeven voor de bestuurlijke start van het Centrum voor Digitale Veiligheid en Digitalisering. Op de site van CVD Nederland een verslag inclusief aftermovie.