Campagne tegen drugslabs in buitengebied nu ook in Groningen, Friesland en Drente

8 januari 2020

De campagne van Meld Misdaad Anoniem tegen drugslabs in buitengebieden, die recentelijk in oktober 2019 is opgestart voor de buitengebieden van Gelderland en Overijssel, wordt ook uitgerold in Groningen, Friesland en Drenthe. Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen of op industrieterreinen en verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn. De campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met het RIEC Noord, het OM, de politie en elf gemeenten in Noord-Nederland.

Meld Misdaad Anoniem Drugslabs Gelderland

In de politie-eenheid Noord-Nederland kwamen in 2019 in totaal 33 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs, een stijging van 32% ten opzichte van het jaar ervoor. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet.

Burgemeester Oebele Brouwer van gemeente Achtkarspelen vindt het belangrijk dat mensen in het buitengebied zich bewust zijn van de risico’s en meldmogelijkheden. “We willen voorkomen dat criminelen de veiligheid en het ondernemersklimaat in onze buitengebieden aantasten. Daarom waarschuwen we mensen voor de gevaren en brengen het anonieme meldpunt onder de aandacht. Het is belangrijk dat we drugslabs niet zien als alleen een probleem van de overheid”, benadrukt Brouwer.“Een drugslab brengt zoveel ellende met zich mee voor de omgeving. Als we met z’n allen alert zijn op verdachte signalen, kunnen we veel ellende voorkomen.” 

Risico’s van drugslabs

Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen. Vaak worden ze in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken. Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon. LTO Noord werkt graag mee aan de campagne. LTO Noord, Regio Noord voorzitter Trienke Elshof:“Criminelen maken misbruik van goedwillende ondernemers. Over hun rug wordt veel geld verdiend. Mensen worden afhankelijk gemaakt of onder druk gezet, zo nodig met geweld. Daardoor kun je er niet zomaar mee stoppen.”

Samenwerking met lokale overheden

'Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ Met die vraag beoogt de campagne de ernst van drugslabs onder ogen te brengen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit. Gebruikers van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Via social media en populaire websites worden video’s en banners verspreid. De campagne voor de drie noordeljike provincies is ontwikkeld in samenwerking met het RIEC Noord, Openbaar Ministerie, politie en de gemeenten Emmen, Coevorden, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Het Hogeland en Westerkwartier.

(Bron: Meld Misdaad Anoniem)

De introductie van de campagne mag in de lokale en regionale media op de nodige belangstelling rekenen:

De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, LTO Noord, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Platform Veilig Ondernemen organiseren op woensdag 22 januari a.s. een informatieavond in Kollum onder de noemer ‘Boef zoekt Boer' om de inwoners uitgebreid voor te lichten over georganiseerde criminaliteit in het buitengebied.

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.