Bedrijfspand en woning in Buren gesloten

25 januari 2022

Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren heeft binnen enkele dagen een bedrijfspand en een woning gesloten. In een bedrijfspand aan De Hofstede in Lienden werden voorwerpen voor de productie van hennep gevonden. In een woning aan de Esdoornstraat in Maurik werd een lege hennepkwekerij en zwaar vuurwerk gevonden.

KIEK UUT Pand gesloten Buren 

Beide panden mogen gedurende een periode van drie maanden niet worden betreden, ook niet door de eigenaren. Meijers heeft de panden laten afsluiten en verzegelen en licht de sluiting toe op de website van de gemeente Buren: “Het gevaar dat een hennepkwekerij of verboden vuurwerk met zich meebrengt voor de buurt is onacceptabel. Deze twee gevaren zijn nu weggenomen. Laten we met elkaar ons best doen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen. Meldingen van oplettende inwoners zijn daarbij onmisbaar. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan de politie of neem contact op met Meld Misdaad Anoniem.” 

Hennep en vuurwerk

In de woning in Maurik was een hennepkwekerij aanwezig die niet meer in gebruik was. De politie vond bovendien ruim 300 kilo illegaal zwaar vuurwerk aan in de woning. De politie vond in het bedrijfspand in Lienden voorwerpen om hennep te produceren. De gemeente Buren wil met de tijdelijke sluiting een eind maken aan drugsgerelateerde activiteiten vanuit beide locaties. Burgemeester Josan Meijers heeft met de sluiting gebruik gemaakt van de mogelijkheden die zij heeft op basis van de Opiumwet (artikel 13b).

In de Opiumwet staat dat het verboden is om verdovende middelen te telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, af te leveren, verstrekken of vervoeren. Ook is het verboden om verdovende middelen aanwezig te hebben of te vervaardigen. Met de sluiting van de panden voorkomt de burgemeester herhaling van de overtreding. Daarmee wordt de openbare orde hersteld.

De gemeente Buren heeft augustus 2021 in de online talkshow KIEK UUT ruim aandacht geschonken aan het fenomeen ondermijning. Buren heeft niet veel later een intentieverklaring Veilig Buitengebied getekend.

Melden helpt

Ondermijning raakt ons allemaal. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger. MeldMisdaadAnoniem is partner van PVO Oost-Nederland.