Aedes: komen de achterstandswijken terug in Nederland?

3 februari 2020

Achterstandswijken in Nederland zijn dichterbij dan ooit, meldt Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland, in een persbericht: ‘De leefbaarheid in buurten met veel corporatiewoningen gaat harder achteruit dan verwacht. Mensen voelen zich onveiliger, de overlast neemt heftiger vormen aan en dat maakt de oplossingen complexer. Veel buurten staan op het punt te veranderen in probleemgebieden als we nu niet ingrijpen.’

20190425 113614 v2 

Aedes-bestuurslid Hester van Buren geeft in een reactie op het rapport Veerkracht in het corporatiebezit van de bureaus In-Fact-Research en Circusvis aan zwakke buurten de afgelopen jaren nog zwakker zijn geworden. ‘De Vogelaarwijken uit 2007 komen terug als wij niet direct de handen ineenslaan.’ Van Buren roept rijk en gemeenten op de handen ineen te slaan voor een verbeterde wijkaanpak, waarbij woningcorporaties graag willen aansluiten.

De leefbaarheid in wijken is in opdracht van Aedes onderzocht. De problemen in kwetsbare wijken nemen steeds verder toe. De instroom van mensen met een laag inkomen in wijken met corporatiewoningen blijft groeien, terwijl aan de andere kant huurders met een hoger inkomen steeds vaker uit deze wijken wegtrekken.

Van Buren pleit met nadruk voor een integrale sociale buurtaanpak. ‘Het is nu tijd voor gezamenlijke actie om een tweedeling in wijken te voorkomen. ’Cruciaal hierbij is een goede samenwerking tussen gemeenten, corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. ‘We kunnen nu nog voorkomen dat er nieuwe Vogelaarwijken ontstaan. Het is niet te laat maar wel 1 voor 12’, volgens Van Buren. Dat betekent heldere afspraken maken en die vastleggen in prestatieafspraken. Wat daarbij helpt, is de mogelijkheid om gegevens in een vroeg stadium te delen. Dan kan er goed gekeken worden in welke wijk iemand het beste past.’

Het volledige persbericht is te lezen op de site van Aedes. Diverse media duiden het bericht en wordt Van Buren geciteerd op de site van De Gelderlander: ‘Het gevoel van onveiligheid is groot’, zegt Van Buren. ‘Er ontstaat een voedingsbodem voor ondermijnende criminaliteit. Als iemand een wietkwekerij op zolder begint, zegt niemand er meer wat van. Men vertrouwt de instanties, zoals gemeente en politie, niet langer.