Situational Awareness

Situational Awareness (SA) leert je het onverwachte te zien aankomen. Situational Awareness is een Systematiek van denken en doen. Vaardigheden gebaseerd op observatie- en besliskracht van mensen en menselijke netwerken. Situational Awareness leert je door middel van clinics, workshops en trainingen Bewust te worden van jezelf, anderen, omgeving en tijd en context, het onverwachte te zien aankomen. Het accent ligt op preventie, zodat mensen (vroegtijdige) signalen kunnen duiden die mogelijk leiden tot ondermijning of incidenten. De vaardigheid om afwijkingen in onze leefomgeving te constateren ten opzichte van het gangbare, is menselijk en wordt vaak versterkt door ons onderbuikgevoel.

De werkwijze van SA is erop gericht te leren vertrouwen op dat onderbuikgevoel en onze zintuigen. Beide behoren tot het natuurlijke vermogen van de mens, de clinics zijn voor iedereen. Wanneer een SA-clinic is gevolgd, kun je gericht antwoord geven op veel gestelde vragen:

  • Waar kan ik op letten?
  • Wat kan ik doen?
  • Wat zie ik nu eigenlijk echt?
  • Wat lees en hoor ik tussen de regel door?
  • Wat zijn signalen van (potentiële) criminele activiteiten, wat kan ik doen?

Kracht van het collectief

SA helpt bij het tegengaan van ondermijning. Wij als mensen vormen onze samenleving en  vertegenwoordigen een welhaast onuitputtelijke bron van bruikbare informatie die we kunnen inzetten om ondermijning te voorkomen. Ondermijning zorgt voor enorme maatschappelijke schade en kosten en is inmiddels een direct gevaar voor onze rechtsstaat.  We kunnen er alleen SAMEN voor gaan zorgen dat deze trend een halt wordt toegeroepen en wordt aangepakt. De clinics van Situational Awareness zorgen voor speciaal getrainde ogen en oren in buurten, wijken, dorpen, steden en buitengebied. Die extra zintuigen zorgen voor een netwerk van mensen die zich optimaal inzetten voor een veilige samenleving, waarin voor ondermijning en de georganiseerde misdaad geen plaats is.

Partnership

Situational Awareness en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland zijn partners. Het accent van de samenwerking ligt op het geven van preventie aan inwoners en ondernemers van diverse gemeenten. Situational Awareness heeft diverse programma’s voor de veiligheidsprofessional en non-professional. Voor meer informatie over de mogelijkheden mail je naar info@situationalawareness.nl. Situational Awareness is een initiatief van Elles Achterhof en Jerry Jansen.

De samenwerking tussen SA en PVO Oost-Nederland beleefde haar startschot op 20 mei 2019 in de gemeente Bronckhorst bij een Buitengebied Alert.