Succesvolle Burendag over Ondermijning in Nijverdal

19 april 2019

Bedrijvenpark ’t Lochter en de gemeente Hellendoorn waren dinsdag 16 april te gast bij Nemaco in Nijverdal voor een thema-avond ‘Georganiseerde criminaliteit dichtbij’. Anton Jansen en Paul van der Weiden leidden de meer dan 50 aanwezigen langs de vele zicht- en onzichtbare signalen die in het buitengebied kunnen duiden op ondermijning. Een verlaten boerderij, ramen en deuren die altijd dicht zitten, mensen op onverwachte tijdstippen. De voorbeelden kwamen voorbij op veelzeggende beelden.

Beau Barvelink, coordinator aanpak ondermijning verzorgde de inleiding, waarna gastheer voorzitter van Fred Mak de aanwezigen de vele aanlokkelijkheden van het bedrijvenpark toonde. De meeste indruk maakten de verhalen van twee slachtoffers van ondermijning: Roy Verhey, eigenaar van Silver Vast en Herman Tibben, directeur van installatiebedrijf Assink-Weustink Elektro BV, aan de Dieselstraat in Nijverdal, vertelden uit eigen ervaring hoe zij slachtoffer waren geworden van ondermijning: een pand dat werd afgesloten, op een zaterdagnacht een ventilator die vervangen werd en zelfs perfect nagemaakte documenten van de kamer van koophandel, die er betrouwbaar uitzagen. De rol die een makelaar en een advocaat hebben gespeeld, maakte de kern van ondermijning, de verwevenheid van boven- en onderwereld, nog maar eens expliciet duidelijk.

De waarschuwing die alle sprekers meegaven was. Wees op je hoede: Je kunt maar een keer nee zeggen.

RTV Oost en Tubantia doen ook verslag van deze Burendag. De aanwezigen konden ook een kijkje nemen in de container van Bureau Drugszaken dat een blik achter de schermen werpt op alles wat met productie van drugs, XTX en hennep te maken heeft. Bureau Drugszaken is partner van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. 

(Fotocredit: KTJEntertainment)

Nemaco drugscontainer