Politie luidt noodklok over groeiend aantal crystal meth-labs

19 mei 2020

De Nationale Politie maakt zich grote zorgen over het stijgende aantal crystal meth-labs dat wordt ontdekt in Nederland. Steeds meer signalen wijzen erop dat Nederlandse drugshandelaren samenwerken met Mexicanen en op die manier kennis en deskundigheid inkopen, die vervolgens weer wordt gebruikt om XTC-labs om te bouwen tot crystal meth-labs.

Max Daniel, landelijk portefeuillehouder drugs, denkt dat Mexicaanse kartels in Europa afzetmarkten zoeken. Nederland wordt daarbij als een aantrekkelijke vestigingsplaats door de ligging, de infrastructuur, het milde strafklimaat en de productiefaciliteiten.

Van XTC naar Crystal Meth

Volgens Andy Kraag, de baas van de landelijke recherche, geeft aan dat het vermoeden bestaat dat ook nederlandse XTC-producenten brood zien in het produceren van meth en dat een deel van de drugscriminelen zou willen overstappen naar meth. De winst die in het buitenland met de productie van deze drug kan worden behaald bedraagt vaak het tienvoudige. De infrastructuur en benodigde grondstoffen, hardware en distributienetwerken is al voor handen, het enige dat tot nog toe ontbrak waren de Mexicaanse recepten

De politie rolt wel steeds vaker crystal meth-labs op, zoals bijvoorbeeld in het dorp Achter-Drempt van de gemeente Bronckhorst. De mannen waren afkomstig uit Mexico, de VS en Colombia, terwijl voor zeker 10 miljoen euro handelswaarde aan harddrugs werd gevonden in een schuur. De gemeente Bronckhorst is in 2017 als eerste gemeente in Nederland gestart met het Keurmerk Veilig Buitengebied.