MKB-bedrijven steeds vaker doelwit ondermijning

12 maart 2019

MKB-ondernemers hebben in toenemende mate te maken met ondermijnende criminaliteit. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland luidt bij monde van voorzitter Jacco Vonhof de noodklok over het alsmaar stijgende aantal van intimidatie en bedreigingen.

Hij meent dat er sprake is van slechts het topje van de ijsberg en dat veel ondernemers niet goed weten wat te doen wanneer ze worden benaderd voor activiteiten, waaraan een lucht zit. Branches in zijn geheel zijn een gewild doelwit constateert Vonhof. Belwinkels stonden algemeen bekend als dekmantel voor ondermijnende activiteiten en hebben inmiddels navolging gekregen in de vorm van autoverhuurbedrijven, garages, ijs- of bruidsmodezaken, kleine supermarkten, modewinkels, horeca, kapperszaken, nagel- en zonnestudio’s.

Een andere trend die duidelijk zichtbaar is, is de verschuiving van bedrijventerreinen en het platteland naar winkelstraten. Op de informatieavonden over Ondermijning die Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland organiseert is MKB Midden-Nederland een van de voorlichtende partijen.

Het volledige interview (premium) met Jacco Vonhof is te lezen op De Telegraaf.

 

Meld Misdaad Anoniem

Ondermijning raakt ons allemaal en je gaat het pas zien als je het door hebt. De signalen van ondermijnende criminaliteit blijken vaak achteraf in de buurt al veel eerder zichtbaar te zijn geweest, een soort van onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt. Herkenbaar? Anoniem melding maken is altijd mogelijk, privacy is gewaarborgd. Bel gratis 0800-7000 of ga naar MeldMisdaadAnoniem.nl. De politie krijgt informatie, ondermijning wordt tegengegaan en de omgeving voor iedereen veiliger.

Lees meer