Hoe jachthaven Hermenzeil in Geertruidenberg uit criminele handen bleef

11 juni 2020

BN De Stem doet in twee recente artikelen uitgebreid verslag over de aankoop van jachthaven Hermenzeil door de gemeente Geertruidenberg. Die gemeente heeft deze jachthaven in 2017 gekocht en daarmee voorkomen dat de jachthaven in handen kwam van criminelen.

061020 Hermenzeil Jachthaven

(Foto haven: gemeente Geertruidenberg)

Het verhaal achter deze aankoop begint in 2015 wanneer de gemeenten geluiden bereiken dat Hermenzeil besmet is geraakt door de georganiseerde misdaad in de vorm van motorbendes, drugshandelaren en andere verdachte personen. Dat is voldoende aanleiding voor gemeente, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst om in augustus 2015 een inval te doen. De haven gaat in 2016 failliet, waarna de haven wordt geveild. De politie komt ter ore dat criminelen belangstelling hebben, de gemeente Geertruidenberg besluit met geld van de provincie Noord-Brabant de haven te kopen.

September 2019 organiseert de gemeente een open dag, waarop zeven belangstellenden afkomen, waarvan er uiteindelijk nog twee zijn overgebleven, die deze week hun definitieve plannen indienen.

Taskforce Brabant Zeeland stelde in het verleden een overzicht samen over waarom jachthavens aantrekkelijk zijn voor de georganiseerde criminaliteit:

  • Je bent er anoniem. Er is geen verplichting om boten te registreren en jachthavens hoeven niet te noteren wie er blijft slapen.
  • Er gelden weinig regels.

  • De toegang is er eenvoudig en vaak zonder slagbomen en camera’s. Zowel over het water als het land kun je er vaak ongezien komen.

  • In de botenhandel gaat veel contant geld om. De sector is daarom kwetsbaar voor het witwassen.

Lees het volledige dossier via BN De Stem: Een zee van houten palen: wie koopt deze vervallen jachthaven? Het CCV heeft samen met de Taskforce Zeeland Brabant de app 'Regelgeving in Jachthavens' ontwikkeld, die de jachthavenbranche helpt in de strijd tegen ondermijning. De app is te vinden in de Google Play Store en in de Apple App Store.

Lees meer