Buitengebied Alert in Zwartebroek

17 oktober 2019

Dorpshuis De Belleman in Zwartebroek was 8 oktober 2019 het decor voor de tweede Buitengebied Alert van de gemeente Barneveld. Deze avond behoorde tot de afspraken die samenwerkende partijen in Barneveld hebben gemaakt bij het behalen van het Keurmerk Veilig Buitengebied op 17 juni jl.. de uitreiking van het Keurmerk Veilig Buitengebied. De eerste Buitengebied Alert heeft plaats gevonden in De Essenburcht in Kootwijkerbroek.

 

Buitengebied Alert Zwartebroek

 

De avond in De Belleman werd afgetrapt door Freerk-Jan Middendorp van Politie Eenheid Oost-Nederland. Hij is operationeel specialist, regisseur aanpak dump afval synthetische drugs en gaf de aanwezigen uitgebreid voorlichting over synthetische drugs in het buitengebied, zoals:

  • Hoe herken je een drugslab?
  • Verhuur geen schuur voor criminele activiteiten
  • Wees voorzichtig met accepteren van cash geld

Hij schetste daarnaast hij uitgebreid op welke wijze drugsafval wordt gedumpt en de bijkomende effecten die dat heeft. Met zijn presentatie maakte hij de aanwezigen duidelijk op welke signalen je moet letten en hoe inwoners weerbaarder kunnen zijn tegen Ondermijning. Zijn afsluitende woorden: ‘Je kunt maar een voorlichting van Freerk Jansen over synthetische drugs in het buitengebied. Hierin werden verschillende signalen behandeld waaraan je een drugslab kunt herkennen, waarom het van belang is dat je je schuur niet verhuurt voor criminele activiteiten, maar ook hoe het drugsafval wordt gedumpt en wat daar de bijkomende effecten van zijn. Zo worden mensen weerbaar gemaakt tegen de ondermijning. Je kunt immers maar één keer nee zeggen.’

Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem (M.) nam het presentatiestokje over. Hij gaf aan dat mensen criminele activiteiten vaak wel signaleren, maar dat niet willen melden. Vanwege verschillende redenen:

  • het maakt mensen niet uit dat criminele activiteiten plaatsvinden
  • ze willen zich er niet mee bemoeien uit angst voor geweld
  • de mogelijke dader kent hen en vice

Vooral die laatste reden is een grote drempel om (vermoedens van) criminele activiteiten te melden. Je naam en toenaam wordt namelijk in het dossier geschreven die, als het tot een rechtszaak komt, is in te lezen door de verdachte. De kans op wraak of een of andere vergeldingsactie is daardoor groot. Meld Misdaad Anoniem is een stichting, geen overheidsorgaan, en kan daardoor de anonimiteit van de melder waarborgen. Marc Janssen: ‘Wanneer tijdens de melding per ongeluk de naam wordt genoemd, wordt deze in het verslag geanonimiseerd.

De avond in Zwartebroek werd besloten met een informeel samenzijn, waarbij bewoners/ondernemers onderling bij elkaar hun verhaal konden doen en het gesprek aangingen met aanwezige professionals van Politie, Gemeente, Openbaar Ministerie, Omgevingsdienst, PVO Oost-Nederland en het CCV.