XTACY: parfum met een luchtje

27 mei 2019

Het Openbaar Ministerie heeft onder de noemer ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ een nieuwe campagne gelanceerd waarmee burgers signalen kunnen herkennen of er een drugslab bij hen in de buurt zit. De lancering vond plaats op de markt van ’s-Hertogenbosch in aanwezigheid van premier Mark Rutte. Niet toevallig, Noord-Brabant is de provincie met de hoogste dichtheid opgerolde drugslabs.

De parfum draagt de naam XTACY.

De signalen voor de aanwezigheid van een drugslab in de buurt, vooral de opvallende geur, worden onbewust wel opgemerkt maar niet direct gekoppeld aan drugslabs en dumpingen. Het Openbaar Ministerie wil met XTACY zorgen dat burgers dit belangrijkste signalen kunnen herkennen.

In 2018 zijn in Nederland 82 labs aangetroffen, 79 opslaglocaties van chemicaliën en werden 292 dumpingen van drugsafval gemeld. De labs lijken steeds groter en professioneler te worden. De productie van XTC en andere synthetische drugs leidt altijd tot gevaar voor aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Drugsafval wordt vaak geloosd op open water of in de natuur en levert gevaar op voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. Wanneer sprake is van lozingen op open water of het riool, dan ontstaat ook gevaar voor de drinkwatervoorziening, hetgeen uiteindelijk weer leidt tot hogere lasten voor ons allemaal. De hulp van burgers bij het signaleren en opsporen van drugscriminaliteit is dringend gevraagd.

Het Openbaar Ministerie zal parfumflesjes en geurkaarten met het parfum verspreiden over verschillende politiebureaus in het hele land en gemeenten oproepen om ook vergelijkbare acties te organiseren, zodat veel meer burgers met de geur in aanraking komen en hopelijk meer drugslabs worden opgerold.

Meer informatie over de campagne op de site van het OM.