Woning in Nijkerkerveen gesloten na overtreding Opiumwet

2 juni 2021

Burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk heeft met ingang van 1 juni een woning in Nijkerkerveen gesloten vanwege het overtreden van de Opiumwet. In de woning werd een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen.

Drugspand Nijkerk gesloten

De woning is voor de duur van drie maanden gesloten. Renkema heeft voor zijn beslissing gebruik gemaakt van artikel 13b van de Opiumwet.

De burgemeester in een persbericht: “Om de veiligheid binnen onze gemeente te bewaken en te vergroten zetten we binnen onze gemeente sterk in op de aanpak van dit soort activiteiten. Ons beleid geeft de ruimte om onder een aantal omstandigheden een woning te sluiten, overtreding van de Opiumwet is een van die omstandigheden. Voor dit soort activiteiten is in Nijkerk geen plaats en dat willen we hiermee duidelijk laten zien.”

De bewoner van het pand heeft na de aangekondigde sluiting een ‘voorlopige voorziening’ aangevraagd. Dat betekent dat de rechter bekijkt of het besluit om het pand te sluiten wel klopt. De uitspraak van de rechter is dat het handelen van de burgemeester in lijn is met de wet en dat hij de juiste afweging heeft gemaakt. Burgemeester Renkema heeft voor de sluiting van de woning gebruik gemaakt van het Damoclesbeleid. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast een strafrechtelijke maatregel worden opgelegd om overlast en gevaarlijke situaties onmiddellijk op te heffen.