Werelddrugsdag

26 juni 2020

Sinds 1988 is 26 juni de Internationale antidrugsdag, werelddrugsdag of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking. Op die datum wordt wereldwijd stil gestaan bij de negatieve gevolgen van drugsgebruik en de strijd tegen illegale drugshandel.

062620 Werelddrugsdag

De Verenigde Naties hebben deze dag op 26 juni vastgesteld, een datum die bewust is gekozen omdat tussen 3 en 25 juni 1839 de opiumvernietiging te Humen (uitgesproken als Ggoe-Mun) een district in Dongguan plaats vond. Een gebeurtenis die aanleiding gaf tot de Eerste Opiumoorlog.

De Qing ambtenaar Lin Zexu liet al het opium (drugs) in de omgeving verbranden als protest tegen de steeds groter wordende drugsverslavingsprobleem onder de Chinese bevolking. De opium (afkomstig van Brits-Indië) werd door de Britten naar China geëxporteerd en daar verkocht. De Britten kochten met de opbrengsten andere goederen als thee en porselein voor de Europese markt.

In circa 100 landen wordt momenteel aandacht besteed aan Werelddrugsdag. Op deze dag staat de humanere aanpak van de drugsproblematiek waarin consumenten niet langer gecriminaliseerd worden en volksgezondheid een belangrijke drijfveer is centraal. Meer informatie staat op de site van de Verenigde Naties.

In de informatiebijeenkomsten Ondernemers Alert en Buitengebied Alert van PVO Oost-Nederland staan met als motto ‘KIEK UUT’ de gevolgen en consequenties van drugsproductie in het Buitengebied centraal.