Vijftien gemeenten krijgen extra geld voor aanpak jonge aanwas criminaliteit

28 april 2022

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid investeert jaarlijks € 82 miljoen om de giftige uitwerking op de jeugd door de georganiseerde misdaad in diverse wijken in ons land te stoppen. Drugscriminelen rekruteren jongeren en dat begint soms al op de basisschool.

De minister heeft nu eerst aan vijftien gemeenten gevraagd plannen uit te werken voor wijken waar de risico’s het grootst zijn dat jongeren doorgroeien in een criminele carrière: Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. 

,,Criminelen verleiden kinderen op de basisschool al om ergens een pakketje af te geven. Ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen en op te pikken. Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie. Jongeren worden zo de criminaliteit in gezogen en raken hun toekomst kwijt. We moeten voorkomen dat kleine jongens grote criminelen worden. Hier horen ouders ook hun volle verantwoordelijkheid te pakken’’, aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

Meer informatie op rijksoverheid.nl.

Beeld: ©Openbaar Ministerie / Fotograaf Loes van der Meer