Verhuur en verduistering: ken je klant, bescherm je spullen

7 oktober 2022

Het gebeurt helaas nog al te vaak: mensen huren iets en brengen het vervolgens niet terug. We hebben het dan niet over een DVD’tje, maar over voertuigen en machines ter waarde van tienduizenden euro’s. 

PVO Brabant Zeeland Verhuur en verduistering

 

Ondernemers die slachtoffer worden van verduistering blijven vaak met veel schade achter. Als verhuurder moet je daarom alert en zorgvuldig zijn. In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten om jezelf weerbaarder te maken tegen verduistering.

(Deze bijdrage komt van PVO Brabant-Zeeland, auteur Nick van Tiggelen, PVO Oost-Nederland plaatst deze bijdrage in het kader van kennisdeling over #VeiligOndernemen)

Alles met wielen

Vooral dure goederen zijn aantrekkelijk om te verduisteren. Alles met wielen is in het bijzonder gevoelig. Dat geldt voor auto’s, maar ook voor bouwmachines, aanhangers en e-bikes. Ook andere dure apparaten als generatoren en professionele audio- en videoapparatuur zijn kwetsbaar voor verduistering. Ook bij goedkopere goederen bestaat echter het risico dat je ze na verhuur nooit meer terugziet. Voor daders aan de onderkant van het criminele milieu kan ook €200 al de moeite waard zijn. Ben dus altijd alert en zorgvuldig. Als je denkt dat het jou niet overkomt, maakt dat je juist extra kwetsbaar.

Ken je huurder

Gelukkig geef jij je spulletjes niet zomaar mee aan een onbekende. Door de identiteit van de huurder zorgvuldig vast te stellen, minimaliseer je het risico op verduistering. Neem nooit genoegen met kopietjes of foto’s van identiteitsdocumenten. Eis een fysiek document en inspecteer het zorgvuldig. Als iemand je dure apparatuur wil verduisteren, is het vervalsen van een identiteitsdocument immers een kleine investering. In deze brochures vind je een gedetailleerde uitleg over de echtheidskenmerken van het paspoort en de identiteitskaart. Als je veel transacties verricht, is het misschien aantrekkelijk om gebruik te maken van een moderne oplossing. Er zijn diverse innovatieve hulpmiddelen waarmee je de identiteit van je klanten eenduidig vast kunt stellen. Ook een uitgebreider klantenonderzoek kun je tegenwoordig gemakkelijk en vrijwel volledig automatisch uitvoeren. Daar betaal je voor, maar vaak is het goedkoper dan de tijd van je werknemers, laat staan slachtoffer worden van verduistering.

Kijk uit voor katvangers

Katvangers zijn kwetsbare mensen die vaak geplaagd worden door problemen met verslaving, hun financiën en/of hun geestelijke gezondheid. Met geld, dwang en manipulatie spannen criminelen deze mensen voor hun karretje. Zo dwongen criminelen een verslaafde man uit Waalwijk eerder dit jaar om meerdere auto’s te verduisteren. Een katvanger verschijnt met een geldig legitimatiebewijs aan je balie. In theorie heb je dus iemand om de schade op te verhalen, maar daar heb je in de praktijk weinig aan. Zelfs na een gerechtelijke uitspraak valt er bij de katvanger zelden iets te halen. Lees daarom hier waar je op moet letten om een katvanger op tijd te herkennen.

Gebruik trackers, maar begrijp de beperkingen

Het gebruik van GPS-trackers neemt de laatste jaren sterk toe. Met een GPS-tracker kun je snel en eenvoudig zien waar je voertuig of machine zich bevindt. Dit is een goede manier om diefstal en verduistering tegen te gaan, maar kent ook beperkingen. Zo is GPS nauwkeurig, maar niet tot op de meter. Een GPS-signaal is dan ook niet altijd genoeg om over te gaan tot een huiszoeking. Daarnaast kan het signaal wegvallen als verduisterde goederen in bijvoorbeeld een kelder of een metalen container verdwijnen. De politie is er enorm mee geholpen als je GPS-trackers aanbrengt, maar dat betekent niet dat ze altijd meteen ter plaatse kunnen komen. Bovendien is het nog maar de vraag of goederen zich nog in Nederland bevinden tegen de tijd dat jij er achter komt dat ze verduisterd zijn. Verduisterde goederen duiken regelmatig duizenden kilometers van huis weer op.

Help elkaar: Elena als voorbeeld

Samenwerking en communicatie kunnen op dit dossier het verschil maken. Door als sector grip te houden op verduistering en fraude, voorkom je dat individuele ondernemers slachtoffer worden. BOVAG – dat als belangenvereniging opkomt voor een sector die bij uitstek werd geplaagd door verduistering – riep hiertoe Elena in het leven. In dit waarschuwingssysteem kunnen verhuurders zien of klanten zich eerder hebben misdragen bij andere BOVAG-leden. Dat kan zijn het niet betalen van rekeningen of het te laat inleveren van een voertuig, maar ook het plegen van misdrijven met een huurauto. Een systeem als dit is erg nuttig, maar moet ook voldoen aan een hoop eisen en formaliteiten. Zo heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig van de Autoriteit Persoonsgegevens. Branche- en beroepsverenigingen spelen hier met hun kennis en slagkracht dan ook een belangrijke rol in.

Als je zelf iets huurt

Geef als je zelf iets huurt nooit zomaar een kopietje van je legitimatiebewijs. Hierdoor loop je het risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Gebruik altijd de KopieID-app die de overheid hiervoor liet ontwikkelen. Hiermee kun je een watermerk aanbrengen en gegevens als je burgerservicenummer wegstrepen.