Verbod op lachgas vanaf 1 januari 2023

17 november 2022

Lachgas staat vanaf 1 januari 2023 op lijst II van de Opiumwet, zo heeft het kabinet besloten. Het verbod op lachgas betekent dat het onder andere verboden wordt lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te hebben.

Lachgas

Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen.

Staatssecretaris Maarten van Oijen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid geven op rijksoverheid.nl toelichting op het besluit het verbod 1 januari in te laten gaan.

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS): “Het recreatief gebruik van lachgas leidt tot enorme gezondheidsrisico’s. Daarnaast is de veiligheid van ook niet-gebruikers in het geding. We hebben al vaak genoeg berichten in het nieuws gezien dat er vreselijke ongelukken zijn gebeurd door weggebruikers die lachgas gebruikten. De laatste jaren is er dan ook vanuit de samenleving een oproep geweest om recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Ik ben blij dat we dit verbod vanaf 1 januari 2023 in werking kunnen laten treden.”

Minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV): “Het lachgasverbod helpt de politie enorm in de handhaving. Met het verbod wordt het lachgas bij je hebben - het bezit - op zich zelf al strafbaar. Hierdoor kan de politie eerder optreden. Nu is dat pas mogelijk op het moment dat iemand lachgas gebruikt en zorgt voor overlast of gevaarlijke situaties in het verkeer. Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”

Op Rijksoverheid.nl staat een uitgebreide toelichting over de redenen van de snelheid waarmee het verbod per 1 januari wordt ingevoerd.