Verbaasde ondernemers in Enschede

8 mei 2019

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede verwelkomde dinsdag 7 mei in het fraaie pand van Intrema Interieurbouw van gastheer Martijn Homrighausen circa 60 ondernemers. Onder leiding van Anton Jansen van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland namen de aanwezigen veelal met verbazing kennis van hoe dichtbij de georganiseerde criminaliteit ook bij hen is. Onderbuikgevoelens, bewegingen die niet helemaal pluis zijn, het roept wel een unheimisch gevoel op, maar de eerste gedachten gaan vaak toch niet uit naar signalen van ondermijning.

‘‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’, vrij vertaald naar Johan Cruijff, gebruiken wij ook als motto’, aldus Anton Jansen. Het kader dat hij schetste was ook voorzien van een financiële voetnoot. De ondernemers kregen inzicht in het ‘businessmodel’ van ondermijning, maar ook de kostenkant, waarvoor de maatschappij uiteindelijk opdraait. ‘Denk aan de kosten voor opruimen, milieu- en bodemverontreiniging’. Hans Bakker van MKB Nederland gaf vanuit de belangenorganisatie zijn visie op de gevaren van ondermijning. De verhalen van Marco van Zanten van de politie Twente en Roy Verheij, eigenaar van Silver Vast en in het recente verleden zelf slachtoffer van ondermijnende criminaliteit zorgden voor de meeste impact.

Enschede Intrema PVO

Het informele einde van de avond leverde circa vijftien concrete tips en daadwerkelijke gevallen op, een score van 1 op 4. Met ‘Publiek-Private Samenwerking is cruciaal in het voorkomen en bestrijden van Ondermijning. KIEK UUT: zorg met z’n allen voor extra ogen en oren’, werd de avond afgesloten.