Totaalprogramma over ondermijning in gemeente Overbetuwe

29 oktober 2019

De gemeente Overbetuwe, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost-Nederland, Weerbare Maatschappij Gelderland Midden en het Hendrik Pierson College in Zetten hebben een tweedaags programma samengesteld om de risico’s van ondermijning zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Het centrale thema is ‘de maatschappij weerbaarder maken tegen ondermijnende criminaliteit’. Het programma vindt plaats op 28 en 29 oktober.

Ondermijning totaal

De genoemde partijen werken samen aan deze maatschappelijke opgave. Het is voor de eerste keer dat op deze schaal preventieve middelen in de vorm van het geven van voorlichting en informatie als één geheel worden aangeboden in de strijd tegen ondermijning.

 

Verleidelijk

Burgemeester Hoytink-Roubos: ‘Het kan heel verleidelijk lijken: een mooi huurbedrag voor die leegstaande schuur. Maar je krijgt maar één kans om ‘nee’ te zeggen. Als je eenmaal met criminelen te maken hebt, is het heel moeilijk weer afstand te nemen. Met deze tweedaagse willen we onze inwoners en ondernemers bewust maken en tips geven om zich weerbaar op te stellen. En ik ben heel blij dat we ook een speciaal onderdeel voor jongeren hebben. In de aanpak van georganiseerde criminaliteit spelen zij een cruciale rol’.

Anton Jansen, manager PVO: ‘Wat alle partijen deze dagen gezamenlijk organiseren is uniek, een compleet concept waarmee we verschillende doelgroepen informeren over het veelkoppige monster ondermijning. We hebben iedereen nodig in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, een totaaloffensief. Met deze tweedaagse creëren we als het ware een blauwdruk  voor een brede preventieve aanpak.’

Het Hendrik Pierson College is 28 en 29 oktober gastheer. Leerlingen worden in een les LeerlingAlert voorgelicht over de signalen en gevaren die de georganiseerde misdaad met zich meebrengt. Ouders en docenten krijgen in separate sessies inzicht in de inhoud van deze lessen. ‘Jongeren zijn eenvoudig te verleiden door criminelen voor hun duistere activiteiten’, aldus Petra van den Berg, programmaleider van LeerlingAlert. ‘Dat is zorgelijk en dat willen we stoppen. We constateren dat in elke les op elke school wel een of meerdere leerlingen en studenten zijn, die zijn benaderd.’ 

De leerlingen brengen daarnaast een bezoek aan de Ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken, die inzicht biedt in het proces en de risico’s van de productie van hennep, XTC, en een cocaïne-wasserij. Vanaf dinsdagmiddag 17.00 uur is de container vrij te bezoeken door inwoners en ondernemers uit het buitengebied en andere belangstellenden.

Dinsdagavond 29 oktober vindt vanaf 19.30 uur op het HPC-college een BuitengebiedAlert plaats voor inwoners en ondernemers van het buitengebied in Overbetuwe. Een informatieve bijeenkomst onder regie van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, waarin aan de hand van voorbeelden wordt aangetoond dat de georganiseerde misdaad dichterbij is dan je denkt en ‘Je het pas gaat zien als je het door hebt’. De avond begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom  - wel graag aanmelden via mailadres veiligheid@overbetuwe.nl.