Succesvolle Hackathon Ondermijning in het buitengebied

18 oktober 2021

Hoe kunnen we het probleem van Ondermijning in het buitengebied aanpakken? Dat was de vraag die centraal stond op HCKTHN404: Ondermijning not Found op vrijdag 15 oktober op het Newtechpark in Apeldoorn.

 WhatsApp Image 2021 10 15 at 17.34.06

Studenten van Hogeschool Saxion & Aventus zijn door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland uitgedaagd outside the box te komen, te denken aan oplossingen ondermijning in het buitengebied aan te pakken. De drijvende krachten achter de organisatie waren Jorne Hilhorst, Martijn van Diepen en Victor Kummeling onder de bezielende leiding van Anton Jansen en Henk van Ee. In onderstaand filmpje vertellen zij over het hoe en waarom van deze hackathon. 

Het grootste deel van de oppervlakte in Nederland is buitengebied (alles dat buiten de bebouwde kom van dorpen en steden ligt). Toezicht en handhaving is moeilijk, de georganiseerde misdaad ruikt zijn kans activiteiten te ontplooien die het daglicht niet kunnen verdragen. De plenaire opening werd verzorgd door Anton Jansen en Petra van den Berg van het programma #Leerlingalert, dat scholieren en studenten bewust maakt van de gevaren en consequenties die loeren wanneer je het criminele pad opgaat, hoe onschuldig de eerste stap ook lijkt.

De studenten gingen in zeven groepen, onder begeleiding van ‘facilitators’ met het gecompliceerde vraagstuk aan de slag. Een bezoek aan de ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken was voor iedereen onderdeel van de hackathon. Vanuit een locatie elders in Apeldoorn leverde Anton Jansen een bijdrage aan het bestuurlijke evenement voor de opening van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Door middel van een vlekkeloze live-verbinding mocht Jorne Hilhorst vanaf Newtechpark (foto onder) en bijdrage leveren aan deze opening.

WhatsApp Image 2021 10 15 at 17.34.09

Bij een hackathon hoort ook een winnaar. Het winnende team kwam op het idee om Big Data op een slimme manier in te zetten in retail om vroegtijdig ondermijning te kunnen opsporen. Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland gaat het winnende concept op haalbaarheid toetsen.