Stand van zaken Ondermijningswetgeving 1 januari 2020

20 januari 2020

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een nieuwe factsheet gepubliceerd met de stand van zaken rondom de Ondermijningswetgeving. De factsheet is gedateerd 1 januari 2020 en een follow-up voor de factsheet van 1 juli 2019. De factsheet telt opnieuw vijftien onderwerpen.

Nieuw ten opzichte van de versie van een half jaar terug zijn:

Bedreigen Bestuurders

Wetgeving is in voorbereiding om het strafmaximum voor bedreiging te verhogen van twee naar drie jaar gevangenisstraf. Voor bedreiging van burgemeesters en bestuurders met een publieke taak komt hier nog een derde bij, zodat de maximale gevangenisstraf vier jaar wordt.

Criminele binnendringers

Containerterminals en zee- en luchthavens en spoorwegemplacementen worden misbruikt voor de smokkel van drugs. Wij stellen voor het binnendringen op die besloten terreinen strafbaar te maken.

Van deze beide onderwerpen is een wetsvoorstel in voorbereiding 

Woningen/Bedrijfspanden

Criminelen kunnen woningen (koop en huur) en bedrijfspanden gebruiken om bijvoorbeeld hun buit op te slaan of geld wit te wassen. Wij onderzoeken het gebruik van deze panden voor criminele activiteiten en zoeken naar mogelijke oplossingen. Over dit onderwerp zijn verkennende gesprekken gestart.

ondermijningswetgeving jan2020

De vijf stadia aan de hand waarvan de onderwerpen worden beoordeeld zijn:

  • Verkennende gesprekken
  • Wetsvoorstel in voorbereiding
  • Wetsvoorstel ingediend bij Tweede Kamer
  • Wetsvoorstel ingediend bij Eerste Kamer
  • Wetsvoorstel inwerking getreden

Voor de wijziging wet Bibob is een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. In vergelijking met de vorige sheet zijn de onderwerpen BOA’s en Artikel 13b Opiumwet in werking getreden en van de lijst afgevoerd.

De stand van zaken Ondermijningswetgeving per 1 januari 2020 is hier als pdf te downloaden.