Samenwerking Voorst en Meld Misdaad Anoniem

2 juni 2021

Gemeente Voorst gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. De gemeente ontvangt daardoor nu rechtstreeks relevante signalen over criminaliteit en fraude. De overeenkomst tussen beide partijen zorgt ervoor dat de informatiepositie van Voorst wordt versterkt en de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit wordt geïntensiveerd. Burgemeester Jos Penninx op Voorst.nl: ‘Belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig.’

Vangnet

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij deze organisatie komen bijvoorbeeld meldingen binnen over hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem: 'Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.

PVO Oost-Nederland werkt nauw samen met Meld Misdaad Anoniem. In de online talkshows KIEK UUT komt de werkwijze uitgebreid aan bod aan de hand van een instructiefilmpje.