Samenwerken: veel belangen, een doel

29 juli 2020

‘Samenwerken: veel belangen, een doel’ is een onderzoek naar de rol van belangen in de publiek-private samenwerking voor de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in het buitengebied. Renee van den Berge schreef deze afstudeerscriptie in opdracht van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland voor de studie Bestuurs-& organisatiewetenschap (Bsc.) aan de Universiteit Utrecht.

Samenwerken 

De omvang en de gevolgen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit worden steeds meer zichtbaar. Voor de aanpak van deze criminaliteitsproblematiek is het noodzakelijk om flexibele probleemgerichte netwerkstructuren te creëren waarin publieke en private partijen samenwerken. Dit onderzoek is gericht op een samenwerking tussen meerdere publieke en private partijen om ondermijnende criminele activiteiten in het buitengebied te bestrijden.

Deze samenwerking is geïnitieerd door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON). Het doel van PVO-ON is deze samenwerking steeds verder te ontwikkelen en te verbeteren. Dit onderzoek draagt daaraan bij door te kijken naar de rol van belangen in de huidige samenwerking. Op basis van de onderzoeksvraag ‘Hoe spelen belangen een rol in de publiek-private samenwerking (PPS) voor de aanpak van georganiseerde  ondermijnende criminaliteit in het buitengebied?’, is een beeld gecreëerd van hoe belangen het samenwerkingsproces beïnvloeden. Dit beeld is tot stand gekomen door het uitvoeren van een kwalitatief positivistisch onderzoek.

De PPS van PVO-ON die zich richt op de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in het buitengebied is de casus die daarbij centraal stond. Voor het onderzoek zijn dertien interviews uitgevoerd en zes documenten geanalyseerd. Uit de resultaten is een drietal zaken met betrekking tot belangen naar voren gekomen. 1) Belangen blijven in veel gevallen impliciet door de hands-on mentaliteit in de samenwerking en de algemeenheid van het veiligheidsbelang. 2) Eventuele afwijkende belangen worden hierdoor ook niet uitgesproken, waardoor deze ondergeschikt lijken te zijn aan het gezamenlijke belang van de samenwerking. 3) Toch blijkt dat het uitspreken van belangen wel een positieve invloed kan hebben op de samenwerking van PVO-ON, aangezien dit nieuwe inzichten op kan leveren, informatie-uitwisseling makkelijker kan maken en wederzijds vertrouwen positief kan beïnvloeden.

De volledige scriptie is te downloaden via deze link.