Preventie en PPS noodzakelijk in de strijd tegen Ondermijning

11 november 2019

De Gelderlander berichtte in een soort van mini-special op 5 en 6 november jl. diverse keren over de stand van zaken met betrekking tot drugslab in Oost-Nederland. Politiechef Oscar Dros en hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst van Oost-Nederland trekken aan de bel en willen de samenleving wakker schudden. Drugscriminaliteit is geen exclusief domein van de Randstad of Brabant: de provincies Gelderland en Overijssel (gezamenlijk politie-eenheid Oost-Nederland) bieden een aantrekkelijk (buiten)gebied voor veel zaken die het daglicht kunnen verdragen. Het fenomeen Ondermijning laat zich inmiddels op velerlei manieren gelden. Berichten uit de Gelderlander (alleen premium te bekijken):

Onderzoekers van het rapport ‘The Intelligence Paradox’, Yvette Schoenmakers en Shanna Mehlbaum,  pleiten voor een betere samenwerking en zien kansen. De politie-analisten hebben vorig jaar netwerken nauwkeurig in kaart gebracht. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, gemeenten en Omgevingsdiensten moeten beter en intensiever samenwerken.

PVO Alerts

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland zet aan de hand van voorlichtings- en informatiebijeenkomsten in op Publiek-Private Samenwerkingen (PPS). Naast de genoemde partijen Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en Omgevingsdiensten wordt derhalve binnen het platform samengewerkt met M. / Meld Misdaad Anoniem, Wildbeheereenheid Oost Gelre, NFIR: Nederlands Forensisch Incident Response, Natuurmonumenten, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Waterschap Rijn-IJssel, LTO Noord Afdeling Oost Achterhoek, MKB-Midden, Staatsbosbeheer, Het Geldersch Landschap & Kasteelen en Bureau Drugszaken.

De lijst met (mogelijke) partners is schier onuitputtelijk en wordt binnenkort bijvoorbeeld ook uitgebreid met NUVO, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven. Onder auspiciën van PVO heeft onlangs een groot tweedaags totaalconcept plaatsgevonden op het Hendrik Pierson College in Zetten, waar o.a. een grote groep middelbare scholieren voorlichting kreeg over gevaren en consequenties van de georganiseerde misdaad.

Anton Jansen, manager PVO, is ervan overtuigd dat alleen repressie richting de georganiseerde misdaad niet voldoende is, maar dat een andere aanpak wordt gevraagd die is gericht op preventie en bestaat uit samenwerking in de volle breedte van publiek en privaat.